Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2018

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2018

Μειώνεται ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου για τα νομικά πρόσωπα - Πρόστιμο από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης οφειλών για φόρο

Παρατείνεται μέχρι τις 26 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2018 που έληγε αυτό το Σάββατο, 30 Ιουνίου.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και δεν προβλέπεται καμμία αλλαγή στις δόσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, ενώ ο αριθμός των δόσεων για τα νομικά πρόσωπα θα είναι πέντε αντί για έξι.

Η παράταση ήταν επιβεβλημένη, σύμφωνα με φοροτεχνικούς και φορείς της αγοράς αφού περίπου 2,7 εκατ. φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση.

Πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου για φυσικά πρόσωπα

Ακόμη, όμως, και τώρα που δόθηκε παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος πρέπει υποχρεωτικά να γίνει έως τέλη Ιουλίου, έως τέλη Σεπτεμβρίου για τη 2η δόση και έως τέλη Νοεμβρίου για την 3η και τελευταία δόση.

Πρόστιμο ήδη από την πρώτη μέρα καθυστέρησης των οφειλών

Με προσαυξήσεις ήδη από την πρώτη μέρα καθυστέρησης είναι αντιμέτωποι όσοι αμελήσουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τόσο την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2018, όσο και τον ΕΝΦΙΑ.

Τα φετινά εκκαθαριστικά περιλαμβάνουν μέχρι και πέντε διαφορετικούς φόρους που υποχρεούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι: Φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.

Το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και ο φόρος να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο.

Ο φόρος των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες και σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.