Ο Μπουρντέν σε τελετουργίες θανάτου μήνες πριν αυτοκτονήσει

Ο Μπουρντέν σε τελετουργίες θανάτου μήνες πριν αυτοκτονήσει

«Θεωρείται θεραπευτικό το να σκεφτόμαστε το θάνατο για μερικά λεπτά την ημέρα»

Ο διάσημος σεφ Αντονι Μπουρντέν που έδωσε τέλος στη ζωή του στις 8 Ιουνίου, μιλούσε για τη δική του θνησιμότητα - και συμμετείχε σε ένα αρχαίο θρησκευτικό τελετουργικό θανάτου - στο φινάλε της σεζόν της εκπομπής του στο CNN «Parts Unknown», που προβλήθηκε περίπου δύο εβδομάδες μετά το θάνατό του.

Το επεισόδιο, που προβλήθηκε την Κυριακή, ακολούθησε τον διάσημο σεφ και τον φίλο του, τον διάσημο σκηνοθέτη Ντάρεν Αροόνφσκι, στο Μπουτάν της Νότιας Ασίας, καθώς έτρωγαν με  ντόπιους κτηνοτρόφους στα Ιμαλάια και γευμάτισαν στην πρωτεύουσα της χώρας Θίμφου.

Σε ένα καρέ, ένας άντρας εξηγεί τη θρησκεία της χώρας, τον Βουδισμό, ως κάτι που υπενθυμίζει στους ανθρώπους «ξανά και ξανά, να μην παίρνουν τα πράγματα πολύ σοβαρά. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, μια ψευδαίσθηση» και ο Μπουρντέν προσθέτει ότι η ζωή δεν είναι παρά ένα όνειρο.

«Θεωρείται θεραπευτικό το να σκεφτόμαστε το θάνατο για μερικά λεπτά την ημέρα», προσθέτει.

Σε άρθρο του στο CNN, ο σκηνοθέτης της «Black Swan», θυμάται την ουσιαστική φύση των ταξιδιών του με τον αείμνηστο σεφ.

«Φαίνεται ειρωνικό τώρα που στην τελευταία ημέρα των γυρισμάτων πραγματοποιήσαμε τελετουργικά θανάτου του Μπουτάν», έγραψε ο Αρονόφσκι. «Συζητήσαμε για τη μοίρα της χώρας, τη μοίρα του κόσμου...».

Ο Μπουρντέν βρέθηκε νεκρός στις 8 Ιουνίου σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Kaysersberg της Γαλλίας, όπου κινηματογραφούσε ένα επεισόδιο της εκπομπής του. Ήταν 61 ετών.