Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επιτίθεται στην Ιταλία, υποστηρίζοντας πως το διεθνές δίκαιο επιβάλει το πλοίο να δέσει σε ιταλικό λιμάνι.
Κι ενώ Γαλλία και Ιταλία συνεχίζουν τα διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο το προσφυγικό, 230 μετανάστες παραμένουν από την προηγούμενη εβδομάδα στα ύδατα της Μεσογείου αναζητώντας λιμάνι για να αποβιβαστούν. Οι μετανάστες έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο Lifeline μη κυβερνητικής οργάνωσης, το οποίο πλέει σε διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα. Από την προηγούμενη εβδομάδα η Ιταλία έχει αρνηθεί να τους δεχθεί στο έδαφός της, το ίδιο και η Μάλτα με την ιστορία δυστυχώς να επαναλαμβάνεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά το πλοίο Aquarius που τελικά βρήκε φιλόξενο έδαφος στην Ισπανία.
Στο θέμα παρενέβη σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, η οποία μιλώντας στο γαλλικό κανάλι France 2 έστρεψε τα πυρά της στην ιταλική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει την Ιταλία να δεχθεί το πλοίο σε ιταλικό λιμάνι. Και απαντώντας στα πυρά που εξαπέλυσε χθες ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε πως η Ρώμη δεν είναι σε θέση να υποδεικνύει στο Παρίσι πώς θα συμπεριφερθεί.
«Δεν μπορεί ο Σαλβίνι να κάνει μαθήματα στη Γαλλία»
Σημειώνεται πως χθες πριν από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο Ματέο Σαλβίνι είχε επιτεθεί στο Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν κατηγορώντας τον για «αλαζονεία» και καλώντας τον παράλληλα να επιδείξει κάποιας μορφής «γενναιοδωρία» στη μεταναστευτική του πολιτική.
«Η γενναιοδωρία της Γαλλίας δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση από κανέναν και δεν μπορεί ο κ. Σαλβίνι που κλείνει τα λιμάνια του (για τους μετανάστες)… να κάνει μαθήματα στη Γαλλία» ήταν η αιχμηρή απάντηση της κυρίας Ναταλί Λουαζό.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να βοηθήσει περισσότερο χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα που δέχονται κύματα μεταναστών. Όμως, όπως υπογράμμισε, το διεθνές δίκαιο είναι σαφές: «Δένεις στο κοντινότερο λιμάνι. Το κοντινότερο λιμάνι είναι η νότια Ιταλία. Αυτό μπορεί να μη συμφέρει όλους, όμως είναι αυτό που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».
Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το θέμα της μετανάστευσης δεν έχει την ίδια έκταση που είχε το 2015 και ο «θόρυβος» που γίνεται τώρα είναι για πολιτικούς λόγους. «Υπάρχει μία κρίση πολιτική επειδή οι Ευρωπαίοι λαϊκιστές, μέλη κυβερνήσεων συνασπισμού ή επικεφαλής κυβερνήσεων χρησιμοποιούν το θέμα της μετανάστευσης για να κάνουν δύσκολη τη ζωή στην ΕΕ, επειδή μισούν την ΕΕ» κατέληξε η κυρία Λουαζό.
«Θα ζητήσουμε βοήθεια από τη Γαλλία»
Την ίδια ώρα, το πλοίο παραμένει στη Μεσόγειο, αναμένοντας ότι κάποια χώρα θα δώσει επιτέλους το «πράσινο φως» για να δέσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο RTL, ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης απευθύνει έκκληση για εξεύρεση λύσης. Όπως τονίζει, έχουν ήδη λάβει αρνήσεις από Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και το μόνο που απομένει τώρα είναι να ζητήσουν φιλοξενία από τη Γαλλία. «Εάν δεν υπάρξει απάντηση, θα εγκαταλείψουμε τη Μάλτα και θα κατευθυνθούμε βόρεια. Την Ισπανία ή τη Γαλλία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανάγκη για φάρμακα ή ιατρική βοήθεια, όμως η ψυχολογία είναι δύσκολη. «Ακούμε μουσική, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ηρεμήσουμε την κατάσταση, όμως δεν είναι εύκολο».