Σε πλειστηριασμό βγαίνουν σε λίγες ημέρες σπάνια χειρόγραφα ντοκουμέντα που φέρουν τις υπογραφές γνωστών ηρώων της επανάστασης του 1821. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι επτά επιστολές που φέρουν την υπογραφή του Γεώργιου Καραϊσκάκη και θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες.
Τα χειρόγραφα φέρουν την υπογραφή "Καραησκάκις" και όλες έχουν σταλεί προς την Επιτροπή των Ψαριανών στην Αίγινα, σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ο πλειστηριασμός θα έχει τιμή εκκίνησης τα 15.000 ευρώ. Ωστόσο, έμπειροι εκτιμητές θεωρούν πως η τιμή πώλησης θα ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ.
Το περιεχόμενο των επιστολών Καραϊσκάκη
Στη σημαντικότερη από τις επιστολές -την τέταρτη κατά σειρά, όπου μιλά για την μάχη της Αράχοβας- ο ήρωας του ’21 γράφει:
«Αφ’ ου επολεμήσαμεν είκοσι δύο ημέρες εις Δουμπρέναν, και εσκοτώσαμεν αρκετούς εχθρούς και εσκοτώθη ο αδελφός μας Γιαννάκις Σουλτάνις επεριωρίσαμεν τους εχθρούς εις τους τρεις πύργους της Δουμπρένας».
Οι άλλες επιστολές αναφέρονται σε οικονομικές υποθέσεις (19 Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 1826), σε καταχρήσεις στρατιωτών σε βάρος της "πτωχολογιάς" (19 Σεπτεμβρίου 1826), στην αποστολή των Δημητρίου Καλλέργη και Νικόλαου Μπουρμπουτζότη για να κοινοποιήσουν σχέδιο για την απελευθέρωση της Στερεάς Ελλάδος (5 Ιανουαρίου 1827), στους αναξιοπαθούντες Γεώργιο και Ιωάννη Οικονόμου, πατέρα και θείο του γραμματικού του (6 Μαρτίου 1827) και σε διαφορά του Γεώργιου Καραϊσκάκη με τον Ψαριανό Δημήτρη Μισεγιάννη (14 Μαρτίου 1827).
Επιστολή του Κοραή στον πλειστηριασμό
Εξίσου σπάνια είναι και η επιστολή του Αδαμάντιου Κοραή προς τον Ιταλό συγγραφέα Άντζελο Μπαντίνι στη Φλωρεντία. Η επιστολή φέρει την υπογραφή του πρωτεργάτη του Νεοελληνικού διαφωτισμού και είναι γραμμένη στα ιταλικά.
Ανάμεσα στις σπάνιες υπογραφές, βρίσκεται και αυτή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η οποία υπάρχει σε αρκετές επιστολές που βγαίνουν στον πλειστηριασμό.