Σύμφωνα με τον υπ. Υγείας, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, ήτοι στα 299 εκατ. ευρώ το 2017 από 1,29 δισ. ευρώ το 2011.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό και πλέον τα νοσοκομεία είναι λειτουργικά και προσβάσιμα και διοικούνται με διαφάνεια κι εντιμότητα, τόνισε σήμερα σε ομιλία του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Αναφερόμενος, δε, στο Eurogroup, εξέφρασε την εκτίμηση ότι απόψε «θα πιστοποιηθεί η οριστική έξοδος της χώρας από μια παρατεταμένη περίοδο δημοσιονομικής υστέρησης και λιτότητας, που έπληξε και το κοινωνικό κράτος και το σύστημα υγείας».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου «Νοσοκομείο - Φάρμακο - Εξοπλισμός», ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «μπαίνουμε σε μια νέα φάση επούλωσης πληγών με μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας με καθολική κάλυψη», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών στα νοσοκομεία. «Ήταν μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, η οποία όμως δημιούργησε μεγαλύτερη ζήτηση νοσοκομειακών υπηρεσιών από το ΕΣΥ».
Όπως είπε ο κ. Ξανθός, πολλά νοσοκομεία είναι πλέον λειτουργικά, προσβάσιμα και διοικούνται με εντιμότητα και διαφάνεια. «Κάλυψαν την αυξημένη ζήτηση χωρίς να παράγουν χρέη, με ιστορικό χαμηλό στα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 1,298 δισ. ευρώ, το 2013 688 εκατ. ευρώ, το 2015 931 εκατ. ευρώ, το 2016 450 εκατ. και το 2017 299 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα με τον υπουργό, περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα διοχετεύτηκαν στην αγορά. Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα, όπως τόνισε, αποπληρώνει πάνω από το 80% των προγραμματισμένων οφειλών του στο ΕΣΥ. Πενταπλασιάστηκαν οι πόροι που μεταβιβάστηκαν από ΕΟΠΥΥ στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ από το 2017 και μετά ο ΕΦΚΑ αποδίδει το 100% των πόρων του προς τον ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κανονικότητα στη ροή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, κλίμα εργασιακής ηρεμίας και καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους.
Τόνισε παράλληλα, ότι οι δαπάνες υγείας είναι πολύ χαμηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές κατά την επόμενη περίοδο.
«Αυτό που επιτεύχθηκε είναι ο επαναπροσδιορισμός των ορίων του 2018 με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, με την προσθήκη 92,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το νοσοκομειακό φάρμακο θα έχει ένα διακριτό μερίδιο, το οποίο θα προσδιοριστεί στο επόμενο διάστημα. Επίσης θα υπάρξει ενίσχυση της τάξης των 195 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας στο επόμενο μεσοπρόθεσμο, σε ό,τι αφορά τη δημόσια δαπάνη για την υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως αυτή η ενίσχυση δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, μολονότι η χώρα απέχει ακόμη από τον κοινοτικό μέσο όρο.