Ο Τραμπ «υπογράφει» κατά του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών

Ο Τραμπ «υπογράφει» κατά του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών

Πρόκειται να υπογράψει ένα «κείμενο» σύντομα ενώ αύριο η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει σχετικό νομοσχέδιο

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βουλή θα ψηφίσει αύριο Πέμπτη ένα νομοσχέδιο που θα βάλει τέλος στην πρακτική του χωρισμού των οικογενειών που περνούν παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό - πρακτική που έχει προκαλέσει την παγκόσμια αντίδραση, ακόμα και αυτή της συζύγου του και Πρώτης Κυρίας, Μελάνιας Τραμπ και της κόρης του Αμερικανού Προέδρου, Ιβάνκας.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι οικογένειες πρέπει να χωρίζονται, τελεία και παύλα» δήλωσε ο Πολ Ράιαν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να υπογράψει ένα «κείμενο» σύντομα για να σταματήσει ο χωρισμός των οικογενειών των μεταναστών. «Θέλουμε να κρατάμε ενωμένες τις οικογένειες» είπε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. «Θα υπογράψω κάτι σύντομα», συνέχισε, εξηγώντας ότι ελπίζει πως αμέσως μετά θα ψηφιστεί κάποιος νόμος για το θέμα αυτό.

Τα μέλη των οικογενειών μεταναστών, που πέρασαν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, θα παραμένουν μαζί κατά την κράτησή τους, προβλέπει το εκτελεστικό διάταγμα που θα υπογράψει αργότερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ένας αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης.

Βάσει του διατάγματος, στις οικογένειες αυτές θα δίνεται προτεραιότητα προκειμένου να εξετασθεί ο φάκελός τους από τις μεταναστευτικές αρχές.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο αξιωματούχος η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης δεν πρόκειται να τερματιστεί.

«Με τον νόμο μας, όταν οι μετανάστες θα διώκονται διότι πέρασαν παράνομα τα σύνορα, οι οικογένειες θα παραμένουν κατά τη διάρκεια όλης της νομικής διαδικασίας, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας» τόνισε ο Ράιαν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επιπρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να μπορεί να «στεγάσει και να φροντίσει τις οικογένειες καθ' όλη τη διαδικασία».

«Πρόκειται προφανώς για (ένα κείμενο) το οποίο συζητήσαμε χθες με τον πρόεδρο και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το εγκρίνουμε αύριο» συμπλήρωσε ο Πολ Ράιαν.

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε τους νόμους για τη μετανάστευση χωρίς να διαλύουμε οικογένειες» υπογράμμισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς χθες Τρίτη ότι θα στηρίξει οποιοδήποτε από τα δύο νομοσχέδια για τη μεταναστευτική πολιτική περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς εντείνονται οι επικρίσεις και η αγανάκτηση για την πολιτική του.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μαρκ Μέντοους δήλωσε ότι ο Τραμπ είπε σε βουλευτές του κόμματος κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Καπιτώλιο ότι χρειάζεται να κάνουν κάτι για το μεταναστευτικό «αμέσως».

Στη συνάντηση αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ο χωρισμός των οικογενειών «σίγουρα δεν είναι κάτι ελκυστικό και δίνει κακή εντύπωση», πρόσθεσε ο γερουσιαστής Τομ Κόουλ.

Δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη έδειξε ότι λιγότεροι από έναν στους τρεις Αμερικανούς στηρίζουν την πολιτική αυτή. Μόνο το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σωστή, ενώ το 57% δήλωσε αντίθετο. Το υπόλοιπο 15% δεν είχε άποψη.

Ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για τον χωρισμό των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, αν και το Ρεπουμπλικανικό Kόμμα ελέγχει και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και η κυβέρνησή του ήταν αυτή που εφαρμόζει την πολιτική της αυστηρής τήρησης της μεταναστευτικής νομοθεσίας.