Η πολιτική ηγεσία της ΕΕ καλείται σήμερα να άρει το αδιέξοδο του προϋπολογισμού των 27 για το 2013, με τις κυβερνήσεις να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το πόση λιτότητα θα πρέπει να επιβληθεί, την ώρα που συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι δύο πλευρές οφείλουν να καταλήξουν σε συμφωνία ως την Τρίτη εάν θέλουν να αποφύγουν να επανέλθει ο προϋπολογισμός για επανασχεδιασμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ πολλοί θα ήθελαν να λήξει αυτό το θέμα ακόμα και σήμερα.
“Φρονώ πως θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα εάν θα χρειασθεί να παζαρεύουμε διαρκώς τα θέματα αυτά. Θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία”, δηλώνει ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Χέις, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κύπρου, Ανδρέας Μαυρογιάννης, τονίζει ότι μία παρατεταμένη προστριβή για τον προϋπολογισμό “θα δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα” για την επόμενη συζήτηση.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωκοινοβούλιο ερίζουν για το πόσες δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν το επόμενο έτος. Αρκετά κράτη-μέλη πιέζουν ο προϋπολογισμός του 2013 να φτάσει τα 132,7 δισεκ. ευρώ, δηλ. να αυξηθεί κατά 2,8%.
Άλλες κυβερνήσεις που ακολουθούν πιο συντηρητική οικονομική πολιτική, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, υποστηρίζουν πως ο προϋπολογισμός θα πρέπει να παραμείνει 'παγωμένος'--ένα επιχείρημα που προσυπογράφουν η Γαλλία και η Ισπανία, ιδίως η τελευταία που έχει αναγκασθεί να πραγματοποιήσει αιματηρές περικοπές.
Το Ευρωκοινοβούλιο από την πλευρά του πιέζει τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί στα 137,9 δισεκ. ευρώ, ή κατά 6,8%, με το επιχείρημα πως αυτό το ποσό είναι απολύτως αναγκαίο ώστε να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα και τα σχέδια που ήδη έχουν εγκριθεί.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί επίσης το ερώτημα εάν θα χορηγηθούν 670 εκατ. ευρώ στην Ιταλία προκειμένου να αντεπεξέλθει στις καταστροφές που προκάλεσαν οι δύο καταστροφικοί σεισμοί στην Εμίλια-Ρομάνια. Το ποσό αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.