Η φράση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τα ξημερώματα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα μέτρα, ότι “τώρα αρχίζουν τα δύσκολα”, αντικατοπτρίζει πλήρως το σημείο μηδέν, στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Ο κύριος Στουρνάρας γνώριζε εξ αρχής αυτό, που στο οποίο αναφερόμαστε εδώ και καιρό : Ότι από μόνη της η ψήφιση του μνημονίου 3 δεν είναι αρκετή για να επισπεύσει τις εξελίξεις γύρω από την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό φάνηκε, άλλωστε, και από τις σημερινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων:
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι “η επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε μια απόφαση για τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα”.
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως, πριν την απόφαση για εκταμίευση της δόσης, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος της χώρας, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις.
Στα πρωινά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου περί καθυστέρησης στην εκταμίευση της δόσης, ήρθε να προστεθεί και η είδηση, που μετέδωσε το απόγευμα το Bloomberg, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δεν θα πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι πιθανό να ληφθεί στις 26 Νοεμβρίου.
Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας τα όσα αποκάλυψε χθες το news.gr.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Το θέμα του κλειστού λογαριασμού παραμένει ακόμα στο τραπέζι ως σενάριο, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η καταβολή της δόσης σε... δόσεις. Αυτό είναι και το πλέον καταστροφικό ενδεχόμενο, που στο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται.
Μέσα σε όλα, ήρθαν στο φως από το πρακτορείο Dow Jones σενάρια, τα οποία μιλούν για μείωση στο μισό του επιτοκίου του πρώτου πακέτου στήριξης και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα τριάντα χρόνια.
Για να καταλήξουμε, όμως, στην οποιαδήποτε λύση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εκκινήσουν οι διαδικασίες συζήτησης του θέματος. Και, για να γίνει αυτό, πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δανειστές μας για την κατεύθυνση της οριστικής απόφασής τους για την Ελλάδα.