Η τέχνη του αργαλειού αναβιώνει στην Κρήτη

Μια προσπάθεια αναβίωσης της τέχνης του αργαλειού που μετράει πολλούς αιώνες στην Κρήτη, γίνεται πράξη από το Πανεπιστήμιο των Ορέων, το οποίο ιδρύθηκε με την εθελοντική στήριξη των μελών του ανοίγοντας νέους δρόμους στη γνώση και την διατήρηση των γνώσεων και της παράδοσης της υφαντικής με ένα πρόγραμμα αναβίωσης και διάδοσης του παραδοσιακής τεχνικής υφαντικής.

H πρωτοβουλία Πηνελόπη Gandhi επικεντρώνει στην τέχνη του χειροποίητου υφαντού με μέσο τον αργαλειό, που φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία από την κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού στα βάθη των αιώνων.

Στην Οδύσσεια η  Πηνελόπη, για να καθυστερήσει τους επίδοξους μνηστήρες, οι οποίοι καραδοκούσαν να αναλάβουν το βασίλειο της Ιθάκης, ύφαινε όλη μέρα στον αργαλειό, ενώ όλη τη νύχτα ξήλωνε όσα είχε υφάνει. Ακόμα, ο Γκάντι, ως μία ιδανική έκφραση της μη βίας στον αγώνα εναντίον των κατακτητών της Ινδίας, πρόβαλλε την ιδέα της χειροτεχνικής κατασκευής των υφαντών, που είχαν ανάγκη οι Ινδοί. Έτσι γεννήθηκε και το όνομα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Στόχος της Αποστολής Πηνελόπη Ghandhi είναι η εγκατάσταση 100 εργαστηρίων αργαλειού σε διάφορα σπίτια της Κρήτης και η εκμάθηση και προώθηση της υφαντικής τέχνης. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και βιντεοσκόπηση των συναντήσεων με σκοπό να μεταφερθούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την διάδοση και διατήρηση της τέχνης σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου της Κρήτης.