Με τις δηλώσεις τους στο συνέδριο του Economist οι αξιωματούχοι σκιαγραφούν τη μορφή αλλά και τη διάρκεια της παρουσίας των θεσμών στη χώρα μας, μετά το τέλος του προγράμματος
Και ενώ στην ελληνική Βουλή γίνεται σήμερα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που θα κλείσουν την τέταρτη – και τελευταία αν αποφασιστεί το τέλος του ελληνικού προγράμματος την επόμενη εβδομάδα- αξιολόγηση, διεξάγεται το συνέδριο του Economist.
Εκεί, οι δηλώσεις των αρμόδιων αξιωματούχων (σε πολιτικό και κυρίως οικονομικό επίπεδο) για τις αποφάσεις σχετικά με το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, σκιαγραφούν τη μορφή αλλά και τη διάρκεια που θα έχει η παρουσία των θεσμών (μέχρι πρότινος «δανειστών») στην χώρα μας ακόμη και αν αποφασιστεί το πολυσυζητημένο τέλος του ελληνικού προγράμματος.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισήμανε ότι «είναι κρίσιμο η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και πέραν του προγράμματος». Ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα εκταμιεύεται το 1 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από την 4η δόση του προγράμματος».
Από την πλευρά του, ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κλιμάκιο των θεσμών, τόνισε στις δηλώσεις του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει με ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα για περίπου 2 με 3 χρόνια. Όπως είπε η Κομισιόν θα αποφασίζει κάθε 6 μήνες για την μετέπειτα μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας.
Και ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι τα πάντα θα κριθούν από την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ενώ είπε πως η εποπτεία θα γίνεται κάθε τρεις μήνες. Απέφυγε πάντως να καθορίσει πότε θα τελειώσει αυτή η φάση της ενισχυμένης επιτήρησης.
Ανέφερε, πάντως, ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο στην Ελλάδα, κυρίως, με την αναμόρφωση του συστήματος συλλογής φόρων. Ενώ έκανε λόγο για μείωση φορολογικών συντελεστών και για αύξηση δαπανών.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, αναφέρθηκε σε τρία κρίσιμα στοιχεία, την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, τη συμφωνία για το χρέος τονίζοντας ότι «εμπροσθοβαρή μέτρα θα είναι σημαντικά, για να εξασφαλιστεί η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» και τη συμφωνία για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, καθώς η χώρα «πρέπει να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά». Υπενθύμισε ακόμη, ότι η χώρα πρέπει να μείνει προσκολλημένη στο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ευμεγέθης ανάπτυξη, η οποία όπως είπε, θα επιτευχθεί με χρηματοοικονομική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που θα χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, με οικονομική ανθεκτικότητα και επενδύσεις και με δικαιοσύνη ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να φτάνουν σε όλους τους πολίτες.
Αναφέρθηκε ακόμη στα κονδύλια που διέθεσε η Κομισιόν, πέραν των δανείων διάσωσης και την διαθεσιμότητα 35 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων ως το 2020, εκ των οποίων όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σχεδόν 16 δισ. ευρώ.