Το Μνημόνιο 3 αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της χώρας

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του μνημονίου 3 η συζήτηση του οποίου άρχισε στην Βουλή. Το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει τα πάντα είναι αν αυτό το μνημόνιο θα είναι η βάση της σωτηρίας της χώρας ή η αρχή της πλήρους εξαθλίωσης.

Την ίδια στιγμή και παράλληλα με της μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία το πολιτικό σύστημα μοιάζει ήδη να μεταλλάσσεται ραγδαία. Ο Α. Σαμαράς είναι αυτός που ανέλαβε το βάρος των καιρών κι όχι κάποιος από τους πολιτικούς που μεσουράνησαν τις τελευταίες δεκαετίες, μετατρέποντας την ΝΔ στον μοναδικό σταθερό πόλο στο παραδοσιακό κέντρο και με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να πιέζει ασφυκτικά τα όρια της κεντροδεξιάς.

Η αυριανή ψηφοφορία θα κρίνει απόλυτα την μελλοντική πορεία του ΠΑΣΟΚ και σε μεγάλο βαθμό αυτή της ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη βαθιά διασπασμένο. Οι απώλειες στην αυριανή ψηφοφορία ακόμα κι αν αυτές περιοριστούν στους 2-3 βουλευτές θα σημάνουν εξελίξεις.

Κομβικής σημασίας θα είναι η στάση του Κ. Σκανδαλίδη. Αν καταψηφίσει ο Β.Βενιζέλος δεν μπορεί παρά να διαγράψει κι αυτόν επισημοποιώντας το τέλος εποχής για το ΠΑΣΟΚ. Ήδη ο Α. Λοβέρδος έχει ανεξαρτητοποιηθεί και ολόκληρος ο σκληρός πυρήνας των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ κρατά διακριτές αποστάσεις από την σημερινή ηγεσία.

Η ΔΗΜΑΡ ρισκάρει σε τεντωμένο σχοινί καταψηφίζοντας μεν το μνημόνιο υπερψηφίζοντας όμως τον προυπολογισμό που θα το εφαρμόσει. Ο ανασχηματισμός που θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει την ψήφιση του μνημονίου και του προϋπολογισμού και η ουσιαστική συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελεχών του κεντροδεξιού και κεντροαριστερού χώρου δεν αποκλείεται να είναι η απαρχή ενός νέου πολιτικού σχηματισμού ικανού να απαντήσει στην μεγάλη κεντροαριστερά που διαμορφώνεται με αιχμή τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην επέλαση της Χρυσής Αυγής ενός ακραίου κόμματος με αναφορές στις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.