«Το κείμενο της συμφωνίας υποδεικνύει ότι χάνουμε πολλά από αυτήν», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ
«Δεν θα υποστηρίξω τη συμφωνία που επετεύχθη χθες ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας, γιατί αυτή η συμφωνία είναι επιβλαβής για μας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ σε διάγγελμά του προς το λαό της γειτονικής χώρας.
«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη «Μακεδονία» και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω» ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη «Μακεδονία» », είπε ο Ιβάνοφ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε «Δημοκρατία Μακεδονίας».
Ο Ιβάνοφ υποστήριξε πως η διαπραγματευτική διαδικασία δεν υπήρξε διαφανής και η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ομοφωνία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο IBNA.
Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο», πρόσθεσε.
«Το κείμενο της συμφωνίας υποδεικνύει ότι χάνουμε πολλά από αυτήν. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να υποκύψουμε σε κάθε απαίτηση και τελεσίγραφο της Ελλάδας. Πολλά ζητήματα έχουν ανοίξει, αντί να κλείσουν με αυτήν τη συμφωνία», είπε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Υποστήριξε ακόμα πως με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφθηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του Συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes, σχολιάζοντας ότι αποτελεί «μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».
«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ο Ιβάνοφ, δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο», ανέφερε ακόμα, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας. Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας».