Με πρόστιμο-μαμούθ κινδυνεύει η HSBC στις ΗΠΑ

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια μπορεί να κοστίσουν στην HSBC οι παρατυπίες που εντόπισαν οι αρχές των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς σε αυτό το ύψος αναμένεται να φτάσει το πρόστιμο που αναμένεται να επιβληθεί στον τραπεζικό κολοσσό.

Σύμφωνα με την έρευνα των αμερικανικών αρχών, η HSBC βρέθηκε να επιτρέπει σε πελάτες της να μεταφέρουν ποσά που ενδεχομένως προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες από χώρες όπως το Μεξικό, το Ιράν και η Συρία προς τις ΗΠΑ. Μάλιστα, τα ποσά που μεταφέρθηκαν μόνο από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ το 2007 και το 2008 ξεπερνούν τα επτά δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας σχετικά με το θέμα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Στούαρτ Γκάλιβερ, το χαρακτήρισε “ταπεινωτικό” για το κύρος της και εκτίμησε ότι το συνολικό πρόστιμο που θα πληρώσει στις ΗΠΑ η HSBC μπορεί και να ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

“Υπάρχει μία ολόκληρη σειρά πραγμάτων που έγιναν τη δεκαετία του 2000 και βγήκαν τώρα στην επιφάνεια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, να διορθώσουμε και να βεβαιωθούμε ότι δε θα ξανασυμβούν”, είπε ο κ. Γκάλιβερ και πρόσθεσε: “Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα να καθαριστεί το σύστημα και μετά θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη”.