Ενισχυμένη πλειοψηφία ζητούν οι δανειστές

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Τετάρτη το βράδυ το μνημόνιο 3 που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή και το οποίο θα αλλάξει ριζικά την ζωή των Ελλήνων δημιουργώντας μια άλλη Ελλάδα άγνωστη στις νεώτερες γενιές.

Το πολυνομοσχέδιο περιέχει στην ανάλυση του μέτρα 17 δισ. ευρώ τα οποία απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να εκταμιεύσουν την δόση και να αρχίσουν τη συζήτηση για μια πιο μόνιμη και ρεαλιστική λύση στο Ελληνικό πρόβλημα.

Ο Α. Σαμαράς με μόνο σταθερό σημείο την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει πάρει ουσιαστικά μόνος τους ώμους του την ψήφιση των μέτρων με το ΠΑΣΟΚ πολυδιαπασμένο τον Β. Βενιζέλο αποδυναμωμένο και την ΔΗΜΑΡ να επιμένει στην καταψήφιση αλλά...να στηρίζει την κυβέρνηση.

Με τους δανειστές να απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία ψήφισης των μέτρων (οι υπολογισμοί σήμερα κυμαίνονται στις 154 -156 θετικές ψήφους) ο πρωθυπουργός συνεχίζει την προσπάθεια συσπείρωσης του κυβερνητικού συνασπισμού θέτοντας ευθέως το δίλημμα “μέτρα ή έξοδος από το ευρώ”.

Ανασχηματισμός μετά την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού 

Την επόμενη ημέρα αφορούσαν οι επαφές του Α. Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη την Κυριακή καθώς η πλειοψηφία- έστω οριακή -ψήφισης του πολυνομοσχεδίου είναι μάλλον δεδομένη. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί και το περιέγραψε στους συνομιλητές του ως επείγον,ο κυβερνητικός συνασπισμός να βγει με το έναν ή τον άλλο τρόπο ενωμένος από την κοινοβουλευτική δοκιμασία αυτής της εβδομάδος .
 
Έτσι θεωρείται επιτακτικής ανάγκης η ψήφιση του προϋπολογισμού να πάρει μορφή ψήφου εμπιστοσύνης με συσπειρωμένες και τις 162 ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού κάτι που εγγυήθηκε ο Φ. Κουβέλης. Ο Β. Βενιζέλος μίλησε για 1 ή 2 οριακές διαρροές που όμως δεν θεωρούνται πρόβλημα.

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός έθεσε “σε μια κατ αρχήν συζήτηση” και το θέμα ενός ανασχηματισμού με στόχο την δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος στο οποίο θα μετέχουν ενεργά όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι αποδεικνύοντας εμπράκτως την στήριξη του σχήματος. Αν και οι πληροφορίες για την στάση των κ. Κουβέλη και Βενιζέλου είναι ελάχιστες, το βέβαιο είναι ότι αν ο Α. Σαμαράς επιμείνει δύσκολα θα αρνηθούν να στηρίξουν και επί του πρακτέου την κυβέρνηση. Άλλωστε όπως φαίνεται τα δύσκολα αρχίζουν μετά την ψήφιση των μέτρων,όταν αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν, βάρος που δεν μπορεί και μάλλον δεν θέλει να επωμιστεί ο ένας κυβερνητικός εταίρος όσο συσπειρωμένος και ισχυρός αν εμφανίζεται.