Πότε έμαθαν οι Βορειοκορεάτες για τη σύνοδο του ηγέτη τους με τον Τραμπ

Πότε έμαθαν οι Βορειοκορεάτες για τη σύνοδο του ηγέτη τους με τον Τραμπ

Μέχρι χθες οι πολίτες δεν γνώριζαν τίποτα - Πώς ανακοίνωσε την είδηση αγαπημένη παρουσιάστρια της Πιονγιάνγκ

Μπορεί η προετοιμασία για την Σύνοδο των ηγετών Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ να καλύφθηκε εκτεταμένα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι Βορειοκορεάτες όμως βρίσκονταν έως χθες στο σκοτάδι, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν πρώτη φορά τη σύνοδο κορυφής μία ημέρα αφού ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν έφθασε στη Σιγκαπούρη, για τη σημερινή, ιστορική του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμα και αυτό όμως στην πραγματικότητα θεωρείται νωρίς για τη μυστικοπαθή χώρα, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες του Κιμ συνήθως παραμένουν κρυφές έως ότου ο ίδιος να επιστρέψει στην Πιονγκγιάνγκ, σημείωσε ο Ρότζερ Μπέικερ, αντιπρόεδρος στρατηγικής ανάλυσης στη Stratfor.

Το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κρατικός ειδησεογραφικός οργανισμός της Βόρειας Κορέας γνωστός ως KCNA, μετέδωσε χθες ότι ο Κιμ επιβιβάστηκε «σε κινεζικό αεροσκάφος για προσωπική του χρήση», το πρωί της 10ης Ιουνίου προς τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το βορειοκορεάτικο ρεπορτάζ

To KCNA χαρακτήρισε το ταξίδι «μια ιστορική περιοδεία στο εξωτερικό» και έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα περιελάμβανε η συνάντηση με τον Τραμπ:

«Στις συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας-ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στην ιστορία, προσελκύοντας την προσοχή και τις προσδοκίες όλου του κόσμου, θα γίνει ανταλλαγή ευρύτατων και εις βάθος απόψεων σχετικά με το θέμα της εδραίωσης σχέσεων μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και των ΗΠΑ, το ζήτημα της δημιουργίας ενός μόνιμου και διαρκούς μηχανισμού διατήρησης της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο, το θέμα της υλοποίησης της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου και άλλων θεμάτων αμοιβαίας ανησυχίας, όπως απαιτείται από τη νέα εποχή», ανέφερε το πρακτορείο στα αγγλικά.

Την παραμονή της συνάντησής του με τον Τραμπ, ο Κιμ έκανε μια βραδινή βόλτα σε αξιοθέατα της Σιγκαπούρης, όπως το πάρκο Gardens by the Bay και ο κήπος στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Marina Bay Sands. Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ απόλαυσε τη βόλτα και ενημερώθηκε «για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης».

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Κιμ δήλωσε ότι η Σιγκαπούρη είναι μια πόλη καθαρή και όμορφη και πρόσθεσε ότι ότι πρόκειται «να διδαχθεί πολλά από τις καλές γνώσεις και την εμπειρία της Σιγκαπούρης σε διάφορους τομείς στο μέλλον».