Παυλόπουλος: Δε θα αποδεχθούμε προσβολή των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας

Παυλόπουλος: Δε θα αποδεχθούμε προσβολή των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας

Ηχηρό μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας στην Τουρκία με φόντο τα κανόνια των φρεγατών

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε προσβολή των συνόρων μας και της εθνικής κυριαρχίας. Έχουμε αποδείξει διαχρονικά ως λαός και ως έθνος ότι αυτό το κάνουμε πράξη οπότε το εθνικό χρέος το απαιτεί». Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλος μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης του στόλου και συγκεκριμένα 28 πλοίων που δεν ήταν σε αποστολές, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα με το φόντο των κανονιών των φρεγατών, προς την Τουρκία που μέρα με την ημέρα οξύνει το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μιλώντας στην συνέχεια μέσω ασυρμάτου στα πληρώματα τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα σύνορά μας είναι καθορισμένα. Σαφώς αμετακλήτως και δίχως ίχνος γκρίζας ζώνης από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο αγώνας που δίνεται είναι αγώνας δίκαιος. Σύμφωνος με την ιστορία αλλά και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου. Την ίδια αποστολή είμαστε όλοι βέβαιοι πως θα επιτελέσετε ως προς την υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όταν θα καθοριστεί. Το δίκαιο (της θάλασσας) είναι δεσμευτικό για όλους ακόμα και για όσους δεν έχουν προσχωρήσει στην συνθήκη του Μοντεγκο Μπει. Αυτό γιατί σύμφωνα με το δικαστήριο της Χάγης παράγει διεθνώς παραδεδεγμένους κανόνες που δεσμεύουν όλους. Ο αγώνας που θα δώσετε για την ΑΟΖ είναι αγώνας και πάλι σύμφωνος με την ιστορία μας. Αγώνας υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέβηκε στην φρεγάτα «Σαλαμίς» και βγήκε στα ανοιχτά του Σαρωνικού όπου τον περίμεναν όλα τα πλοία του στόλου που δεν είναι σε αποστολή. Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια, κανονιοφόροι και άλλα μικρότερα πλοία, 28 στο σύνολο, περίμεναν στα ανοιχτά της Αίγινας, παρατεταγμένα σε δύο στήλες για να επιθεωρηθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιθεώρηση στόλου από το 2012.



Ρεπορτάζ: Μαρίνος Γκασιάμης
Φωτογραφίες: Γιάννης Κεμμος