Μετράνε τα “κουκιά” στο Μέγαρο Μαξίμου

Βεβαιότητα εκφράζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι τα μέτρα θα περάσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί από κοντά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών και από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα μέσα στις επόμενες μέρες θα θέσει διλήμματα στη δική του κοινοβουλευτική ομάδα.

Το ρήγμα είναι βέβαιο στην κυβερνητική συνοχή, καθώς ακόμη και σήμερα, λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να έχει την ίδια στάση, και πλέον το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα και κατά πόσο μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση.

Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο πραγματοποιείται την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις 12:00 το βράδυ, λίγες μόνο ώρες πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι αρνητικές εντυπώσεις από την ψήφιση της ΔΗΜΑΡ στο πακέτο των μέτρων για την εκταμίευση της δόσης θα μετριαστούν.

Παρόλο που στη Συγγρού εκτιμούν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα έχει διαρροές στην ψήφιση των μέτρων, χθες υπήρξαν προειδοποιητικές βολές από τον Ν. Κακλαμάνη αλλά και τον Γιώργο Βλάχο, ο οποίος δεν έχει ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ήδη υπολογισμούς για τον αριθμό των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική και δεν αποκλείουν την ύπαρξη απωλειών, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η ΔΗΜΑΡ θα μεταβάλει -έστω και την τελευταία στιγμή- τη στάση της και γι' αυτόν τον λόγο παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας του κ. Σαμαρά με τον κ. Κουβέλη.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι ακόμη και με πλειοψηφία 154-155 βουλευτών τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή και η δόση-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και τα χρωστούμενα ύψους 5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν άμεσα.