Στις πλημμύρες της 10ης Μαΐου έπεσαν 72 χιλιοστά νερό μέσα σε μία ώρα
Ο Μάιος του 2018 με 148,7 χιλιοστά βροχής, έσπασε κάθε ρεκόρ βροχόπτωσης από το 1930, τη χρονιά για την οποία υπάρχουν για πρώτη φορά αξιόπιστες, επιστημονικά τεκμηριωμένες μετρήσεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης στα αρχεία του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Την ίδια στιγμή, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων στη χώρα έχουν αλλάξει γενικότερα τα τελευταία χρόνια: οι συνολικές ποσότητες νερού είναι μεν παρόμοιες με παλαιότερες περιόδους, παρατηρούνται όμως πιο μεγάλοι όγκοι νερού να πέφτουν σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα.
«Εκείνο που παρατηρούμε τελευταία είναι πως το συνολικό ποσό βροχής δεν είναι περισσότερο από αυτό που δεχόμασταν τα προηγούμενα χρόνια, είναι περίπου το ίδιο, και λίγο λιγότερο, αλλά πέφτει σε λιγότερες ημέρες βροχής και επομένως πέφτει με πολύ μεγαλύτερη ραγδαιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων στην επικράτεια, ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας.
Άξιο δε αναφοράς για τον πέμπτο μήνα του 2018 ήταν πως ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 10 Μαΐου, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας «δέχτηκε 72 χιλιοστά νερού», κάτι που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ, «είναι σαν να παίρνουμε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου και να ρίχνουμε 72 λίτρα νερό μέσα σε μια ώρα και να περιμένουμε από τον υδροφόρο αυτό ορίζοντα να απορροφήσει αυτό το νερό. Έτσι εξηγείται το πρωτόγνωρο και πάρα πολύ έντονο πλημμυρικό φαινόμενο που είχαμε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαΐου, όπου μέσα σε μια ώρα πέσανε 72 χιλιοστά νερό».
Ο δεύτερος πιο βροχερός Μάιος ήταν το 1963 με 111,9 χιλιοστά, ο τρίτος πιο βροχερός ήταν το 1993 με 103 χιλιοστά και ο τέταρτος ήταν το 1934 με 102 χιλιοστά.