Σε θέση εφάμιλλη με την Κίνα και το Ιράν ως προς τη λογοκρισία και τις διώξεις εκπροσώπων του Τύπου θέτει την Τουρκία νέα έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ).
Στην έκθεση, που δημοσιεύεται στη 10η επέτειο της νίκης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις εκλογές του 2002, οι αριθμοί προκαλούν έντονο προβληματισμό: με 76 εκπροσώπους του Τύπου στη φυλακή, η Τουρκία έχει τον υψηλότερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων παγκοσμίως.
Η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σχολίασε σκληρά τις επιθέσεις της κυβέρνησης εναντίον της ελευθερίας του Τύπου. “Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεξάγει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις καταστολής της ελευθερίας του Τύπου στην πρόσφατη Ιστορία”, τονίζει η CPJ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πλειονότητα των δημοσιογράφων διώκεται από τις τουρκικές αρχές για την εγγύτητά τους, αποδεδειγμένη ή υποτιθέμενη, με τους Κούρδους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μια εκτός νόμου αντάρτικη οργάνωση που από το 1984 διεξάγει πόλεμο εναντίον της Άγκυρας.
Η διαδικασία σε βάρος 44 εξ αυτών -ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ- άρχισε τον Σεπτέμβριο σε δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη. Όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που επισύρουν 15 ως 22 χρόνια κάθειρξη.
Η κυβέρνηση πάντως διέψευσε κατηγορηματικά ότι διώκει τους δημοσιογράφους για την άσκηση των καθηκόντων τους κι επιμένει ότι το πράττει μόνο για τις σχέσεις τους με τρομοκρατικές οργανώσεις.