Κινεζική πρωτοβουλία για ειρήνη στη Συρία

Πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης στη Συρία, η οποία τους τελευταίους 19 μήνες δοκιμάζεται από ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και της κυβέρνησης του Άσαντ, ανέλαβε η Κίνα.

Όπως δήλωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε χθες στο διεθνή μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, ένα σχέδιο που προβλέπει μια σταδιακή και κατά περιοχές εκεχειρία και την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

"Αποτελεί προσπάθεια της Κίνας να πιέσει για μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση", δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Ο Μπραχίμι συναντήθηκε χθες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί, ο οποίος δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες του διεθνούς μεσολαβητή.

"Όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν ότι η επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης δεν αποτελεί λύση και τάσσονται υπέρ της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης", τόνισε ο Χονγκ.

"Η νέα πρόταση της Κίνας αποσκοπεί στην επίτευξη διεθνούς συναίνεσης, στην υποστήριξη των προσπαθειών του Μπραχίμι, στην εφαρμογή εκεχειρίας και στην έναρξη μιας πολιτικής μεταβατικής διαδικασίας υπό το συριακό λαό", υπογράμμισε ο Χονγκ.