Τι ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης για την ελάφρυνση του χρέους
«Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη ενός ολοκληρωμένου πακέτου συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Πρέπει πρώτα αυτό να κλειδώσει και να ανακοινωθεί και μετά να σχολιάζουμε τα αποτελέσματα. Μέχρι τότε εργαζόμαστε και προσπαθούμε», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της και τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι «από το μεσοπρόθεσμο, αυτό που προκύπτει είναι ότι όχι απλώς θα πιάσουμε τους συμφωνημένους στόχους για τα δημόσια οικονομικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά θα έχουμε και περίσσευμα, υπεραπόδοση -και το 2018 και το 2019 και το 2020 και το 2021 και το 2022- πράγμα που θα δώσει μέσα στα επόμενα χρόνια έναν δημοσιονομικό χώρο της τάξης περίπου των 7,5 -8 δισ. ευρώ, ο οποίος θα κατευθυνθεί σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές, προκειμένου να έχουμε ένα δικαιότερο μείγμα φορολόγησης, που θα βοηθήσει και τους φορολογούμενους και την οικονομία, ιδιαίτερα τα μεσαία στρώματα που έχουν υπερφορολογηθεί και θα μας επιτρέψει να κάνουμε και κάποια βήματα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους». «Αυτά», εξήγησε, «θα προσδιοριστούν επακριβώς και στην ώρα τους από το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό».
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους επισήμανε: «Εκτιμώ ότι το πακέτο των αποφάσεων του Eurοgroup τον Ιούνιο θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, μια ελάφρυνση περαιτέρω από αυτή που έχουμε ήδη εξασφαλίσει με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ήδη έχουν εφαρμοστεί -της τάξης του 25% του ΑΕΠ- και εργαζόμαστε, έτσι ώστε αυτή η ελάφρυνση του χρέους να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφής και ορατή, γιατί αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο την καμπύλη βιωσιμότητας του χρέους, αλλά θα δώσει και ένα παγκόσμιο σήμα, που θα βοηθήσει στο να πέσουν κι άλλο τα επιτόκια και να μπορέσει και η Ελλάδα να έχει μια πρόσβαση στις αγορές, όπως όλα τα άλλα κράτη της ευρωζώνης που βγήκαν από τα μνημόνια και δανείζονται κανονικά».
Υπενθύμισε, δε, ότι «είναι πολύ συγκεκριμένη δέσμευση του Eurogroup από το 2016 και το 2017 να υλοποιήσει αυτόν τον αλγόριθμο και μόλις προχθές ο πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Σεντένο, επαναβεβαίωσε αυτή τη δέσμευση και το πιο σημαντικό είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προσέθεσε και αυτός ότι κατά την εκτίμησή του η Ελλάδα πάει καλά και θα υπάρξει συνολική απόφαση -συμπεριλαμβανομένου και του χρέους- τον Ιούνιο».
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ισπανία, μετά και την απόφαση του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ να μην συμπεριλάβει μέλη του Podemos στην κυβέρνησή του, ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε: «Ή εξέλιξη στην Ισπανία είναι θετική, γιατί προστίθεται μια κυβέρνηση με δημοκρατικό προοδευτικό προσανατολισμό στον ευρωπαϊκό Νότο, στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε να δούμε και πώς θα εξελιχθούν εκεί τα πράγματα, διότι θα είναι μία κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς ο Σάντσεθ δεν δέχθηκε την πρόταση του Ιγκλέσιας να φτιαχτεί μία κυβέρνηση συνεργασίας ευρύτερη με τη συμμετοχή και τον Podemos. Πάντως, είναι οπωσδήποτε μία θετική εξέλιξη, που εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ μας ικανοποιεί και η οποία νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματίσει και τη Φώφη Γεννηματά, όπως προβληματίζει και όλους τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, γιατί αυτό που δείχνει η πείρα των τελευταίων χρόνων είναι ότι όπου οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κέντρο συνεργάζονται με τη Δεξιά κατακρημνίζονται, καταβαραθρώνονται, παθαίνουν 'πασοκιφικέισον', όπως λέγεται πια διεθνώς ο όρος. Αντίθετα, όπου υιοθετούν μία γραμμή πιο δημοκρατική, προοδευτική, με μεγαλύτερη αντίθεση με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό και αναζητούν διάλογο και προοπτική συνεργασιών με τις δυνάμεις της Αριστεράς, εκεί τα καταφέρνουν καλύτερα».