“Μείζων Καταστροφή” διαβαθμίστηκε η Σάντι

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των πλημμυρών που προκάλεσε το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Σάντι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press ανάμεσα στα θύματα είναι και τρία παιδιά. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 θύματα.

Την ίδια ώρα στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσεϊ, της Πενσιλβάνια, της Δυτικής Βιρτζίνια, της Βόρειας Καρολίνας, του Μέριλαντ και του Κονέκτικατ, απ' όπου πέρασε ο Σάντι.

Σύμφωνα, δε, με την εταιρεία διανομής Con Ed, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μπορεί ναχρειασθεί "μέχρι και μία εβδομάδα".

Στάχτη δεκάδες σπίτια- Μπλακ άουτ σε όλη τη Νέα Υόρκη

Πόλη-φάντασμα θυμίζει η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Περίπου 700.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα ενώ το μετρό της πόλης πλημμύρισε.

Περισσότερα από 50 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς στην περιοχή του Κουίνς από πυρκαγιά λόγω βραχυκυκλώματος.

Στο Μανχάταν, το οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, το νερό έφτασε μέχρι τα 4,15 μ. κατά την πλημμυρίδα στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ. Στην ίδια περιοχή χωρίς ρεύμα έμεινα περισσότεροι από 500.000 πολίτες.

Ήδη από την Κυριακή είχαν ερημώσει οι δρόμοι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν τραβήξει χειρόφρενο εν αναμονή του τυφώνα.

Σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου, πυο έδωσε λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, το μετρό θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον 4-5 μέρες ακόμα, καθώς πολλοί σταθμοί έχουν πλημμυρίσει.

Κλειστά, για δεύτερη συνεχή ημέρα, παραμένουν και σήμερα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και το Χρηματιστήριο της Wall Street.

Επίσης, δεν λειτουργούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες σε Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ, έχουν ακυρωθεί χιλιάδες πτήσεις.

Πάντως, το αμερικανικό χρηματιστήριο θα λειτουργήσει κανονικά την Τετάρτη.

Έρμαιο του Σάντι πλοίο μήκους 170 μέτρων

Από τους θυελλώδεις ανέμους ένα φορτηγό-πλοίο μήκους 170 μέτρων προσάραξε στο λιμάνι του Στάτεν Άιλαντ, απέναντι από το Μανχάταν.

Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο περίπου ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι όταν η ορμή του Σάντι το παρέσυρε στην ακτή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης από την προσάραξη του πλοίου δεν τραυματίστηκε κανείς, καθώς το πλήρωμα το είχε εγκαταλείψει, ενώ άγνωστο παραμένει το αν μετέφερε κάποιο φορτίο και τι είδους.