Στο σκοτάδι και το πένθος έχει βυθίσει ο Σάντι τη Νέα Υόρκη

Τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποi έχουν χάσει τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των πλημμυρών που προκάλεσε το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Σάντι. Πόλη φάντασμα μοιάζει η Νέα Υόρκη τις τελευταίες ώρες.

Οι τοπικές αρχές της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσεϊ, της Πενσιλβάνια, της Δυτικής Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής δώδεκα νεκρούς, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από τις ριπές του ανέμου.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον κυκλώνα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους ένας άνδρας 30 ετών από πτώση δένδρου στο Κουίνς, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νιου Τζέρσεϊ εξαιτίας της πτώσης δένδρου σε αυτοκίνητο. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πενσιλβάνια, ο ένας εξαιτίας πτώσης δένδρου και ο δεύτερος λόγω κατάρρεσυης σπιτιού.

Ο Σάντι προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty, ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ενας μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.

Στη Δυτική Βιρτζίνια μία γυναίκα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα σε μία περιοχή όπου η καταιγίδα έχει προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις, ενώ μία γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητό της σε δένδρο στο Μέριλαντ.

Oι ειδικοί αναλυτές, πάντως, κάνουν λόγω για "κυκλώνα- Φρανκενστάιν" με ανυπολόγιστο οικονομικό και ανθρωπιστικό κόστος.

Τη στιγμή της έκρηξης σε ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού κατέγραψε η κάμερα στις ΗΠΑ

Στάχτη δεκάδες σπίτια- Μπλακ άουτ σε όλη τη Νέα Υόρκη

Περισσότερα από 50 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε από βραχυκύκλωμα που προκάλεσε στην περιοχή του Κουίνς.

Την ίδια ώρα, στην πόλη της Ουάσινγκτον περισσότερα από 179.000 είναι τα σπίτια που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Συναγερμός σε πυρηνικό εργοαστάσιο στο Νιου Τζέρσεϊ

Η Exelon Corp. κήρυξε σε «κατάσταση συναγερμού», (τη δεύτερη χαμηλότερη από τις τέσσερις προβλεπόμενες βαθμίδες) τον πυρηνικό σταθμό του Όιστερ Κρικ στο Νιού Τζέρσι εξαιτίας των συνεπειών της καταιγίδας Sandy, όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η περαιτέρω άνοδος του επιπέδου του νερού είναι πιθανόν να καταστήσει αναγκαία τη χρήση των αποθεμάτων νερού που προορίζονται για πυρόσβεση για την ψύξη των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου.

Ο συναγερμός, μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κηρύχθηκε μετά την άνοδο του ύψους του νερού στον πυρηνικό σταθμό άνω των έξι ποδιών (δύο μέτρων), που απειλεί να πλήξει το σύστημα των αντλιών που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του νερού στο σύστημα ψύξης του Όιστερ Κρικ. Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ανέβαινε άνω των 7 ποδιών, είναι πιθανόν να πλημμύριζε το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει κηρυχθεί περισσότερες από δέκα φορές «κατάσταση συναγερμού» σε πυρηνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ.

«Κατάσταση συναγερμού» σημαίνει «εν δυνάμει σημαντική επιδείνωση του επιπέδου ασφαλείας» ενός αντιδραστήρα.

Πλυμμυρίδες στο νότιο Μανχάταν

Τα νερά ανέβηκαν μέχρι τα 4,15 μ. κατά την πλημμυρίδα στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν. Περί τα μεσάνυκτα το ύψος του νερού είχε κατεβεί στα 3 μ. και συνεχίζει να κατεβαίνει, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο προειδοποιεί ότι τα προβλήματα παραμένουν, όπως η διακοπή στην ηλεκτροδότηση που αφορά 500.000 ανθρώπους που έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι στο νότιο Μανχάταν.

Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειασθεί "μέχρι και μία εβδομάδα" για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης.

Ήδη περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε Νιου Τζέρσεϊ, Ντέλαγουερ, Βιρτζίνια και άλλες πόλεις έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, σύμφωνα με το CBS, και οι αρχές εκφράζουν φόβους για εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Συν τοις άλλοις, η Constellation Energy Group έθεσε εκτός λειτουργίας τον πυρηνικό αντιδραστήρα Nine Mile One, στη πόλη Όσγουεγκ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, λόγω προβλήματος τροφοδότησης του δικτύου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει εάν το πρόβλημα έχει σχέση με τον Σάντι.

Οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι κρίσιμες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, και οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι εκείνοι που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κυρίως στις νοτιότερες συνοικίες του Μανχάταν.

Ήδη περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Ντέλαγουερ, Βιρτζίνια και άλλες πόλεις έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, σύμφωνα με το CBS, και οι αρχές εκφράζουν φόβους για εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Έρημη πόλη η Νέα Υόρκη

Οι δρόμοι έχουν ερημώσει καθώς δεν λειτουργούν από χθες τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, και τα μόνα οχήματα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν είναι της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του στρατού, και ελάχιστα ταξί που αψηφούν τις οδηγίες για αποφυγή μετακινήσεων.

Κλειστά θα πραμείνουν και σήμερα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και το Χρηματιστήριο της Wall Street, για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες σε Ουάσινγκτον. Στο μεταξύ, έχουν ακυρωθεί χιλιάδες πτήσεις.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, κυβερνήτες, δήμαρχοι, πολιτειακοί και δημοτικοί αξιωματούχοι των βορειοανατολικών περιοχών των ΗΠΑ έχουν κηρύξει τις πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάνουν λόγο για τη "μεγαλύτερη απειλή" που έχουν βιώσει ποτέ, καλώντας τον κόσμο να λάβει "πολύ σοβαρά υπόψη" τις οδηγίες των αρχών.

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο, επειδή ο Σάντι συναντιέται με δυο χειμερινές καταιγίδες και την ίδια στιγμή υπάρχει πανσέληνος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων. Ο τυφώνας κινείται με ανέμους που ξεπερνούν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, που αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.