Θα διερευνηθούν οι λύσεις και οι πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος
Μία τελευταία προσπάθεια να αμβλυνθεί η απόσταση που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία για το ελληνικό χρέος, κάνει σήμερα το λεγόμενο Washington Group, το οποίο συνεδριάζει στο Κεμπέκ του Καναδά στο περιθώριο της Συνόδου της G7 και στο οποίο θα συμμετέχει και η Κριστίν Λαγκάρντ.
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κυριότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας), με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του ΔΝΤ, θα διερευνηθούν οι λύσεις και οι πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Το Reuters υπογραμμίζει ακόμα ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα πακέτα στήριξης της Ελλάδα, αλλά έχει αρνηθεί να λάβει μέρος στο τρίτο, έως ότου η Ευρωζώνη συμφωνήσει στο πως θα ελαφρύνει το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας που φτάνει το 179% του ΑΕΠ της.
H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία το Σάββατο […], η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ θα αποτελούσε παρελθόν».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, με τίτλο «Προ των πυλών η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα», ήδη έχουν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες και υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι.
«Εκτός από ορισμένα μέτρα, τα οποία πρόκειται να αποφασιστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο, το βασικότερο στοιχείο θα αποτελέσει ένας μηχανισμός ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχέδιο, η μελλοντική ελάφρυνση του χρέους θα συνδέεται με την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εάν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, τότε δίνεται μεγαλύτερη ανάπαυλα για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων τους» σημειώνεται.
Το ερώτημα που παραμένει, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργεί αυτόματα και σε ποιο μέγεθος πρέπει να φτάσει η ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτά τα σημεία πρέπει να συμφωνήσουν ΔΝΤ και Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αυτό θα αποφασιστεί στο Eurogroup σε τρεις εβδομάδες, αναφέρεται.
Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυτό προσκρούει στη θέση του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι αυτή η ημερομηνία καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή του. Εάν σήμερα δεν υπάρξει συμφωνία και το ΔΝΤ εμμείνει στη θέση του, τότε θα αποσύρει την οικονομική συμμετοχή του, επισημαίνεται από την εφημερίδα.
Η προσέγγιση στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα σημάνει θετική έκθεση διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους και από το ΔΝΤ, η έκθεση του οποίου όμως θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τη λήξη του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής.
Σύμφωνα πάντως και με το Reuters. το ΔΝΤ έδωσε προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για την επίτευξη συμφωνίας και προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη του Ταμείου στην ελάφρυνση χρέους, που προσφέρουν στην Ελλάδα.