Τι ειπώθηκε για το «πακέτο Πινέιρο»
Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδου βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Κοντονής επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι έχει ευθύνες για τη «βαριά διπλωματική ήττα που υπέστη η χώρα μη αποδεχόμενη το "πακέτο Πινέιρο" και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της εάν στηρίζει την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία έναντι των πάντων με απάλειψη όλων των αλυτρωτικών διεκδικήσεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοντονής, ο ίδιος ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, «αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του τις ευθύνες της για τη βαριά διπλωματική ήττα που υπέστη η χώρα» κατά τη διαπραγμάτευση που έγινε για την ενδιάμεση συμφωνία από τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και με υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.
«Αποκάλυψε με ποιο τρόπο έχουμε υποστεί μία βαριά διπλωματική ήττα και ποιοι ήταν υπεύθυνοι και η χώρα δεν έφτασε σε λύση στη βάση του "πακέτου Πινέϊρο". Πως η αδιαλλαξία του τότε υπουργού Εξωτερικών βύθισε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση που βιώνει σήμερα. Και είναι ενδιαφέρον να μας πει η ΝΔ αν αναλαμβάνει τις ιστορικές της ευθύνες και αν ο σημερινός πρόεδρός της εμμένει στην άποψή του ότι δεν πρέπει να γίνει καμία διαπραγμάτευση και το θέμα να πάει στις καλένδες. Τι τελικά συμβαίνει στη ΝΔ; Ας μας απαντήσει. Συνεχίζει στη κατεύθυνση τις εθνικής γραμμής για σύνθετη ονομασία έναντι των πάντων με απάλειψη όλων των αλυτρωτικών διεκδικήσεων;» σημείωσε ο κ. Κοντονής.
Παράλληλα, κάλεσε όλα τα δημοκρατικά κόμματα να ακολουθήσουν υπεύθυνη στάση και πρόσθεσε ότι όπως έγινε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό υπεύθυνα σε όλους, θα γίνει και μετά το πέρας των συνομιλιών.
«Η ΝΔ δεν στηρίζει συμφωνηθέντα απόλυτης εγκατάλειψης και θέσεις με μοιραία αποτελέσματα, έναντι παντελώς αβέβαιων ανταλλαγμάτων και μία συμφωνία εθνικά επιζήμια. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, παρά μόνο διαρροές από την πλευρά της γείτονος, και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που, όπως είπε, αιωρούνται.
«Έχει δεχθεί η κυβέρνηση ότι υφίσταται μακεδονική ταυτότητα και έχει υπαναχωρήσει από το "erga omnes"; Θα ισχύσει και μέσα και έξω το όνομα; Υπάρχει συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων; Ακούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στο ΝΑΤΟ για την ένταξη των Σκοπίων. Προκαταβολικά και χωρίς εξάλειψη των αλυτρωτικών τους διεκδικήσεων; Η κυβέρνηση θα πρέπει μας απαντήσει» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει πολλά χωρίς να παίρνει τίποτα, μόνο διαβεβαιώσεις και αυτό είναι επιβλαβές για τα εθνικά συμφέροντα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί όταν υπάρξει η τελική συμφωνία με την πΓΔΜ, επισήμανε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης, τόσο μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, όσο και μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Εξωτερικών.
«Συμφωνία σημαίνει πέραν της ονομασίας και αναθεώρηση του Συντάγματος και διευθέτηση κρίσιμων θεμάτων με χρονοδιάγραμμα. Σαλαμοποίηση του θέματος πρέπει να απορριφθεί. Το θέμα είναι κρίσιμο και πολυπαραγοντικό. Η πολύ σοβαρή στάση που κράτησε το κόμμα μας δικαιώνεται. Η ΔΗΣΥ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί όταν υπάρξει τελική συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.