Ένα από τα καλύτερα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγο της υψηλής θρεπτικής του αξίας και των ευεργετικών του επιδράσεων στον οργανισμό. Διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, είναι αντιχοληστερινικό, έχει αντιμικροβιακή δράση στη σαλμονέλα και παράλληλα σκοτώνει και διάφορους επιβλαβείς μικροοργανισμούς του εντέρου.
Παράγεται από παστεριωμένο γάλα με την προσθήκη μαγιάς (από την οποία παίρνει και την τελική του μορφή). Ακολουθεί επώαση και πήξη στους 42-43°C για 2 ½ - 3 ώρες. Στη βιομηχανική παραγωγή, χρησιμοποιείται συνήθως και μια μικρή ποσότητα συμπυκνωμένου γάλακτος.
Έχει απαλή αφή, ελαφρύ άρωμα και ήπια όξινη γεύση η οποία ωφείλεται στο γαλακτικό οξύ.
Οι τύποι γιαουρτιού διακρίνονται ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο έχουν παρασκευαστεί (πρόβειο ή αγελαδινό τα συνηθέστερα) και από την περιεκτικότητα τους σε λίπος (πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά-αποβουτυρωμένα).
Οι βασικότερες κατηγορίες γιαουρτιού που συναντάμε είναι:
Α. Παραδοσιακό γιαούρτι με λιπαρά πάνω από 10% και κύριο χαρακτηριστικό του το σχηματισμό πέτσας στην επιφάνειά του.
Β. Γιαούρτι βιομηχανικού τύπου με ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως και το παραδοσιακό αλλά χωρίς το σχηματισμό πέτσας.
Γ. Στραγγιστό γιαούρτι το οποίο προκύπτει με στράγγισμα του κοινού
γιαουρτιού ή με μερική αφυδάτωση του γάλακτος πριν την πήξη.
Δ. Επιδόρπια γιαουρτιού τα οποία είναι συνήθως στραγγιστά με την προσθήκη φρούτων, μελιού, ζάχαρης, δημητριακών κ.α.
Χάρη στη χαρακτηριστική δροσερή γεύση του, μπορεί να συνοδεύσει και να συμπληρώσει κάθε είδος γεύματος. Το συναντάμε σαν βασικό συστατικό σε σάλτσες, ζύμες, γλυκά, ή ακόμη και σαν μια απλή γαρνιτούρα. Ταιριάζει εξαιρετικά και μόνο του μαζί με φρούτα, μέλι ή ξηρούς καρπούς σαν επιδόρπιο παρασκεύασμα.