Αποκλείουν ονομασία erga omnes τα Σκόπια ανάβοντας «φωτιές» στην Αθήνα

Αποκλείουν ονομασία erga omnes τα Σκόπια ανάβοντας «φωτιές» στην Αθήνα

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει την ύπαρξη συμφωνίας ενώ στην ΠΓΔΜ ετοιμάζουν συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης

Πολιτικές «φωτιές» άναψε στην Αθήνα η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, στο Σκοπιανό, που ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία επί των βασικών αρχών και προανήγγειλε ανακοινώσεις για το όνομα μέχρι την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Αργότερα μέσα στη μέρα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ πυροδότησε εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο καθώς απέρριψε λύση για το ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes.

Πολιτική κόντρα στην Αθήνα για το Σκοπιανό

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο καλεί τη ΝΔ και τον κ. Κ. Μητσοτάκη να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα σε δύσκολα εθνικά θέματα εν μέσω διαπραγματεύσεων.

«Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία…», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου προσθέτοντας ότι «το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».

«Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία είχε ανακοινώσει ότι: «O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”».

Μήνυση για «εσχάτη προδοσία» κατά του Νίκου Κοτζιά

Μήνυση κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα thestival.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, ο κ. Τάτσιος μετέβη στο δικαστικό μέγαρο Σερρών και υπέβαλλε μήνυση κατά του κ. Κοτζιά, κατηγορώντας τον για εσχάτη προδοσία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της μήνυσης, ο υπουργός προέβη σε πράξεις προδοσίας, από τη στιγμή που εκχώρησε το όνομα της Μακεδονίας στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τον Σκοπιανό ομόλογό του, ενώπιον του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ.

«Βόμβα» στις διαπραγματεύσεις από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ: Όχι λύση erga omnes

Κατά μίας λύσης για το Σκοπιανό που θα περιλαμβάνει ονομασία erga omnes τάχθηκε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ρίχνοντας «βόμβα» στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας. «Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι στάση αρχής και συνεπής με τις θέσεις των προηγούμενων προέδρων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (sic) – δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας για γενική χρήση ή erga omnes!», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Συλλαλητήρια στα Σκόπια

Εν τω μεταξύ, στην ΠΓΔΜ, προγραμματίζονται πολυπληθή συλλαλητήρια αυτό το Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Ιουνίου. Τα συλλαλητήρια έχουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα με αναφορές και στη λύση του Σκοπιανού.

Νέα συλλαλητήρια στην Ελλάδα στις 6 Ιουνίου

Την ίδια ώρα πάντως η «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» ανακοίνωσε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό σε πόλεις της Ελλάδας στις 6 Ιουνίου.

«Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, στις 7.30 το απόγευμα, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΕΣ, παρουσιαζόμαστε στις πλατείες των πόλεων που οργανώνουν τοπικές συγκεντρώσεις για την αποτροπή του εγκλήματος της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας ΜΑΣ σε παραχαράκτες της ιστορίας που θέλουν με δυο δράμια μελάνι, να κάνουν δικό τους τον αμύθητο θησαυρό της Μακεδονικής Ιστορίας ΜΑΣ

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ετοιμάζονται ν' αψηφήσουν τη Λαϊκή βούληση και να υπογράψουν την απώλεια διαχρονικών αξιών που δεν παραχωρούνται ούτε με χαμένο πόλεμο!!!» αναφέρει η Επιτροπή σε ανάρτησή της στο Facebook.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «όλη η Μακεδονία, όλη η Ελλάδα, θα αφαιρέσει το στυλό από τα χέρια όσων είναι πρόθυμοι να παραδώσουν πολιτιστική παράδοση ολόκληρων χιλιετηρίδων σε αυτούς ακριβώς που την καπηλεύονται εδώ και μερικές δεκαετίες. Αν κάποιοι μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θέλουν ν' αψηφήσουν τη Λαϊκή βούληση, δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή αμφιβολία πως θα αντιμετωπίσουν τη Λαϊκή Οργή που δεν ξεχνάει, ούτε συγχωρεί. Ζητείται η ετοιμότητα κάθε Μακεδόνα και κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, για να υπερασπιστούμε τη Μακεδονία μας, τη Δημοκρατία μας και τις διαχρονικές αξίες της κοινωνίας μας. Τέρμα τα λόγια. Όλοι στις επάλξεις Αναμείνατε το σύνθημα».