Η αναταραχή στη χώρα επηρεάζει και άλλες περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης
Η νέα πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ιταλία, με την άρνηση του Προέδρου Ματαρέλα να αποδεχθεί τον διορισμό του Πάολο Σαβόνα ως νέου υπουργού Οικονομικών, οδηγώντας τη χώρα σε νέες εκλογές, έχει αρνητικότατες επιπτώσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στα ομόλογα της χώρας.
Με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου ο βασικός δείκτης του υποχώρησε σε χαμηλό 9 μηνών, καταγράφοντας πτώση 1,6%. Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 2,5%, έχοντας σημειώσει πτώση 4% στην συνεδρίαση της Δευτέρας. Οι μετοχές των Intesa Sanpaolo, BPER Banca, Unicredit και UBI Banca σημείωσαν πτώση μεταξύ 3,4% και 3,7%, ενώ η Poste Italiane κατέγραψε βουτιά 4,5%.
Στην αγορά ομολόγων το επιτόκιο στα βραχυπρόθεσμα διετή εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 φθάνοντας το 1,70%, ενώ νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει και στο 1,90%. Το επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, φθάνοντας το 2,91%.
Η αναταραχή στην Ιταλία επηρεάζει και άλλες περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης, με τις ισπανικές και πορτογαλικές μετοχές να βρίσκονται στη «γραμμή πυρός». Η Banco Comercial Portugues υποχώρησε νωρίτερα κατά 4,5%, ενώ η ισπανική Santander σημείωσε πτώση 3,1%. Αλλά και τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών «εκτινάχθηκαν» στο 1,58% της Ισπανίας και στο 2,40% της Πορτογαλίας.
Οι νέες ανησυχίες για την Ευρωζώνη οδήγησαν τον δείκτη Sentix, για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, όταν υπήρχαν ανησυχίες για μια προεδρία της Λεπέν στη Γαλλία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης της Ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 2% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.