Φως στο μυστήριο της δημιουργίας του φεγγαριού του πλανήτη μας ρίχνουν τελικά οι επιστήμονες. Μετά από αναζητήσεις και υποθέσεις δεκαετιών, τα ευρήματα δυο ανεξάρτητων ερευνών φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη θεωρία της “γιγαντιαίας πρόσκρουσης”, ότι δηλαδή η Σελήνη σχηματίστηκε από την ένωση των συντριμμιών ενός πλανήτη που εκτοξεύθηκαν στο διάστημα όταν αυτός συγκρούστηκε με τη Γη πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η πρώτη από τις δυο έρευνες έγινε από τους ερευνητές του Ινστιτούτου SETI στην Καλιφόρνια και υποστηρίζει ότι η ισχυρή πρόσκρουση επιτάχυνε τόσο τον ρυθμό περιστροφής της Γης, που κάθε μέρα διαρκούσε μόνο δυο με τρεις ώρες. Αν η ημέρα όντως διαρκούσε τόσο λίγο, είναι πιθανό από την πρόσκρουση να εκτοξεύθηκαν συντρίμμια μεγατόνων στο διάστημα με αποτέλεσμα τον σχηματισμό της Σελήνης.
Η δεύτερη έρευνα που διεξήχθη από το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Κέντρο στο Κολοράντο των ΗΠΑ, συγκλίνει στο ότι η Σελήνη προέκυψε μετά την πρόσκρουση ενός αγνώστου πλανήτη στη Γη, όμως διαφοροποιείται στο σημείο που υποστηρίζει ότι η Γη και ο άγνωστος πλανήτης είχαν το ίδιο μέγεθος.
Παλαιότερες μελέτες υποστήριζαν ότι ο άγνωστος πλανήτης είχε το μέγεθος του Άρη.
Η ίδια προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί και για να εξηγήσει τη δημιουργία του Χάροντα, δορυφόρου του Πλούτωνα.