Η οριστική και αμετάκλητη έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι αδιαπραγμάτευτη, διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Για σημαντικά βήματα προόδου στις συζητήσεις για το Σκοπιανό έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ωστόσο πως απομένει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί.
«Προτεραιότητα για μας εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης και ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της γείτονος, που δημόσια αποδέχθηκε αυτήν την προοπτική», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σε ό,τι αφορά τη σύνθετη ονομασία επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον ΟΗΕ και συγκεκριμένα το πακέτο προτάσεων του απεσταλμένου, του κ. Νίμιτς. «Ευελπιστώ λοιπόν ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης θα σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, απάντησε: «Αποτελεί σταθερό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Από κει και πέρα, θα πρέπει να περιμένουμε το πέρας των τουρκικών εκλογών και στη συνέχεια να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα».
Αναφορικά με το αν θα είναι «καθαρή» η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, σχολίασε: «Καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και άρα χωρίς νέο μνημόνιο. Το σημαντικό είναι ότι μετά τις αποφάσεις του Ιουνίου η Ελλάδα, θα μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της από τις διεθνείς αγορές, δίχως νέα δάνεια από τον επίσημο τομέα, εντός του πλαισίου της ασφυκτικής επιτροπείας».
Για το ρόλο του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εμμονή από την ελληνική πλευρά. «Η Ελλάδα, τον Αύγουστο θα κλείσει έναν πολύ δύσκολο οκταετή κύκλο. Επομένως, ό,τι και αν αποφασίσει το ΔΝΤ, η οριστική και αμετάκλητη έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, είναι αδιαπραγμάτευτη».
Σχολιάζοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές και την εντύπωση ότι «βρισκόμαστε σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο», ο κ. Τζανακόπουλος αντέτεινε: «Δε νομίζω ότι η εντύπωση αυτή είναι σωστή. Οι οικονομικοί δείκτες, το κλίμα στην αγορά, τον τουρισμό και στις επιχειρήσεις, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση οικονομικής ανάκαμψης, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας. Άλλωστε, στην Ελλάδα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εκλογές από την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης. Επομένως, πρόκειται για ένα αίτημα που ουδεμία σχέση έχει με την κοινωνική και την πολιτική πραγματικότητα, αλλά μάλλον με την διαρκή αμηχανία στην οποία βρίσκεται η ΝΔ και εσχάτως και το Κίνημα Αλλαγής».
«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα κριθεί τότε για τα πεπραγμένα της. Και να είστε βέβαιοι, ότι η σύγκριση της Ελλάδας του 2014 με αυτή του 2019, θα είναι η νύχτα με τη μέρα», κατέληξε.