Κομβικό ορόσημο το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για τη συνολική συμφωνία - Άγνωστος «Χ» παραμένει ο ρόλος του ΔΝΤ
Η κυβέρνηση προσδοκούσε ότι στο χθεσινό Εurogroup θα γινόταν ουσιαστικά βήματα προόδου στο φλέγον ζήτημα του χρέους. Ουσιαστικά βήματα δεν έγιναν αλλά οι δανειστές έδωσαν ένα νέο στίγμα για τις προθέσεις τους. Πλέον τα βλέμματα όλων και οι προσπάθειες στρέφονται στον επόμενο σταθμό. Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θεωρείται κομβικό ορόσημο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει ακόμη περισσότερο για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης ενώ όσον αφορά το ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα ο χρόνος των αποφάσεων εκεί που έχει εκπνεύσει φαίνεται ξαφνικά να πήρε νέα παράταση.
Η διαφορά θέσεων μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον συνεχίστηκε και χθες και όλο το θέμα βαδίζει προς οριστική λύση στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου, με στόχο να ληφθεί μία συνολική απόφαση για το «πακέτο» που περιλαμβάνει, εκτός του χρέους, τη μορφή της εποπτείας μετά τη μνημονιακή εποχή και τις δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει η ελληνική πλευρά. Ευρωπαϊκές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο της παράτασης στη λήψη των αποφάσεων, με παραπομπή στον Ιούλιο.
Αυτό θα φανεί από τις διαβουλεύσεις οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου. Μέχρι τότε οι θεσμοί θα καταρτίσουν επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης. Οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για «πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης». Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Γουίστλερ του Καναδά από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου.
Η Ελλάδα πάντως όπως αναφέρει και ο γερμανικός Τύπος θα πρέπει να μάθει να ζει με τους τακτικούς ελέγχους των δανειστών για πολλές ακόμα δεκαετίες. Μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά 273 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους κανόνες του ESM μια χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι το 2050. Και μετά το τέλος του μνημονίου η Ελλάδα θα παραμένει για πολλές δεκαετίες σε καθεστώς εποπτείας, σημειώνει η Handelsblatt, ενώ το Spiegel Online παρατηρεί ότι σε σύγκριση με την Ιταλία η ελληνική κρίση ήταν ένα τίποτα.
Πριν από τη σύνοδο της ευρωζώνης, συνήλθαν οι υπουργοί Οικονομικών των αποκαλούμενων μεγάλων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), οι οποίοι συζήτησαν το θέμα του χρέους με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συμμετοχή και κάτω από ποιους όρους του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Πληροφορίες ότι στη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση όλων των πλευρών ότι το «ΔΝΤ θα πρέπει να έχει ρόλο και στη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας». Ο νέος ρόλος που θα έχει το Ταμείο θα ανακοινωθεί στη σύνοδο του Ιουνίου.
Το ελληνικό θέμα εξετάστηκε στη σκιά του ιταλικού ζητήματος, που είναι πλέον ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ευρώπης με κίνδυνο να εξελιχθεί σε εφιάλτη ολόκληρης της ευρωζώνης. Οι αγορές ομολόγων παραμένουν νευρικές επηρεάζοντας αρνητικά τις αποδόσεις και των ελληνικών τίτλων υπονομεύοντας την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο.
Στο χθεσινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιορίστηκαν σε ένα... φιλικό χτύπημα στην πλάτη του Ελληνα ομολόγου τους, Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο και μετέθεσαν τις αποφάσεις για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου (χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω καθυστέρηση).
Τα... γκρίζα σύννεφα φάνηκαν προτού καν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στο θέμα του χρέους κατά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο «Washington Group», δηλαδή μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, των επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, διεφάνη «κάποια μικρή ελαστικότητα» τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και από την πλευρά της Γερμανίας, χωρίς όμως να τεθούν οι βάσεις για να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη.
Ετσι, το Eurogroup απλώς πιστοποίησε την πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις (ερήμην της Ελλάδας, πάντα) και να επιδιωχθεί συμφωνία μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου στο επόμενο Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Μέχρι τότε οι θεσμοί θα καταρτίσουν επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης. Οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για «πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης». Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Γουίστλερ του Καναδά από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου.
Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο δεν «ξεκλείδωσε» την εκταμίευση δανειακής βοήθειας, επειδή εκκρεμεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Ορθάνοιχτα παραμένουν επίσης τα θέματα του πλαισίου μεταμνημονιακής εποπτείας και του ρόλου του ΔΝΤ, που είναι αλληλένδετα με το ζήτημα του χρέους. Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο έδειξε ξανά χθες ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και υποστήριξε ότι «είμαστε σχεδόν στο σημείο να συμφωνηθεί».