Παρ' ότι το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι έληξε με το θάνατο του Λίβυου δικτάτορα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, πυρήνες πρώην καθεστωτικών εξακολουθούν να μάχονται στο τελευταίο προπύργιο του Καντάφι, τη Μπάνι Ουάιλντ.
Άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της βίας.
Οι ομάδες των καθεστωτικών ξεκίνησαν να πολιορκούν και πάλι την πόλη από τις αρχές του μήνα. Η πολιορκία αυτή ξεκίνησε με το άγγελμα του θανάτου του κρατούμενου Ομράν Σαμπάν, που καταγόταν από τη Μισράτα -ένα από τα προπύργια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Καντάφι- και ανακάλυψε τον συνταγματάρχη να κρύπτεται μέσα σε ένα λαγούμι, κοντά στη Σύρτη, προ ενός έτους και δύο ημερών.
Στην Τρίπολη, το Κογκρέσο διέταξε το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εσωτερικών να εντοπιστούν οι δράστες της απαγωγής, κακοποίησης και θανάτωσης του Σαμπάν. Στους επικεφαλής της εξέγερσης στο Μπάνι Ουάλιντ δόθηκε διορία να καταθέσουν τα όπλα. Με το άγγελμα της θανάτωσης του Σαμπάν, ξεκίνησε η πολιορκία.
Στην περίπτωση του Μπάνι Ουάλιντ καταδεικνύεται η αδυναμία της συμφιλίωσης όσων υπηρετούν τη νέα πολιτική κατάσταση κι όσων υπηρέτησαν το καθεστώς Καντάφι που διήρκεσε πάνω από 40 χρόνια, όπως και της αδυναμίας να επιβληθεί η νέα κατάσταση σε όλη τη λιβυκή επικράτεια, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στην Τρίπολη μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Αναζωπυρώνεται μια κατάσταση που παραπέμπει στον εμφύλιο, καθώς στους δρόμους κυκλοφορούν οχήματα με ολόκληρες οικογένειες, ενώ παιδιά αναζητούν είδη ανάγκης, ειδικά τρόφιμα, στα φορτηγά που έστειλε η κυβέρνηση στην Τρίπολη.