«Οι ακριβές προεκλογικές υποσχέσεις απειλούν την οικονομική ανάκαμψη στην Ιταλία»
Ανησυχία προκαλεί «o συνασπισμός του λαϊκιστικού κινήματος «Πέντε Αστέρων» με την δεξιά λαϊκιστική «Λέγκα» σύμφωνα δημοσιεύματα στον Γερμανικό Τύπο που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν αξιόπιστο Ιταλό εταίρο, ο οποίος, όπως και στο παρελθόν, να βλέπει τη θέση του στην καρδιά της Ευρώπης και όχι στην ψεύτικη ασφάλεια του εθνικισμού», δήλωσε ο Μίχαελ Ροτ, Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα, την Πέμπτη στο περιοδικό «Der Spiegel».
Eπίσης, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς «Die Linke» Φάμπιο ντε Μάζι με δήλωσή του προς τον τύπο συμπεραίνει από την συνένωση των Ιταλών λαϊκιστών την «αποτυχία της πολιτικής του ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκβιασμού της Ιταλίας -όπως συνέβη με την Ελλάδα- να την αποκόψουν από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Η χώρα χρειάζεται τώρα επενδύσεις για να βγει από τη στασιμότητα».
Ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, εμπειρογνώμονας του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) για θέματα εξωτερικής πολιτικής τόνισε σήμερα στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland) ότι η (ιταλική) κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να συγκεντρώσει την προσοχή της σε μια υπεύθυνη και ρεαλιστική πολιτική, παρά να φλερτάρει με την έξοδο από τη νομισματική ένωση. Η συμφωνία συνασπισμού δεν είναι ρεαλιστική, τα οικονομικά της σχέδια δεν είναι χρηματοδοτήσιμα. Ο Οτο Φρίκε, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού του FDP επέστησε την προσοχή για τυχόν αλλαγή πορείας στην Ευρώπη: «Ευρώπη σημαίνει ευθύνη, αλλά όχι κοινοτικοποίηση της ευθύνης», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Deutsche Presse-Agentur / dpa).
Η Aναλένα Μπέαρμποκ, η συμπρόεδρος των Πρασίνων (Die Gruenen) δήλωσε στο Spiegel πως φοβάται ότι «θα προκύψει μια κυβέρνηση ανελευθερίας και ξενοφοβίας. Παρ' όλα αυτά, η νέα ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να ενταχθεί γρήγορα, λαμβάνοντας όμως σαφή στάση. Το πιο μοιραίο θα ήταν να υποκύψει κανείς στην ευρωσκεπτικιστική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης».
Η «Ομοσπονδία Γερμανών Βιομηχάνων» κάλεσε την μελλοντική κυβέρνηση της Ιταλίας, «να τηρήσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τους κανόνες για τον δημόσιο προϋπολογισμό. Η γερμανική βιομηχανία ανησυχεί για το κυβερνητικό πρόγραμμα. (...) Οι ακριβές προεκλογικές υποσχέσεις απειλούν την οικονομική ανάκαμψη στην Ιταλία», όπως μετέδωσε το dpa.
Τέλος ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο επικεφαλής του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) δήλωσε σύμφωνα με το dpa ότι «η νέα κυβέρνηση σίγουρα δεν θα συμβάλει στη σταθερότητα στην Ευρώπη και στην Ε.Ε. Το καλύτερο θα ήταν εάν η Ιταλία έβγαινε τώρα από το ευρώ». Αυτό θα ήταν και προς το συμφέρον της Γερμανίας, αφού έτσι ο Γερμανός φορολογούμενος θα εξοικονομούσε πολλά χρήματα.»