Όλο και πιο πολύ ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στις ΗΠΑ, ενόψει των προεδρικών εκλγογών, με τους δύο μονομάχους, Ομπάμα και Ρόμνεϊ να δίνουν, όπως όλα δείχνουν, μάχη στήθος με στήθος για την προεδρία.
Σύμφωνα με τελευταία παναμερικανική δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από 17 έως 20 Οκτωβρίου για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ εμφανίζονται να κερδίζουν έκαστος το 47% των ψήφων.
Η δημοσκόπηση 816 πιθανών ψηφοφόρων έχει περιθώριο λάθους 3,4 ποσοστιαίων μονάδων.
“Πρόκειται να είναι μια πολύ δυνατή κούρσα και αυτό έχουμε επαναλάβει επανειλημμένα”, δήλωσε στο NBC ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο πρόεδρος παραμένει μπροστά σε πολιτείες κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα.
Έρευνες της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης πλησιάζει ή εξαλείφει τη διαφορά με τον Ομπάμα. Ο Ρόμνεϊ κέρδισε έδαφος μετά την καλή εμφάνιση που είχε στο πρώτο ντιμπέιτ με τον πρόεδρο Ομπάμα, στις 3 Οκτωβρίου.
Ο Ρόμνεϊ κατάφερε να μειώσει το προβάδισμα πέντε μονάδων του Ομπάμα σύμφωνα με έρευνα για τα ίδια μέσα ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σήμερα το τρίτο κρίσιμο ντιμπέιτ
Αντιμέτωποι για τρίτη φορά θα βρεθούν σήμερα οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι σε τηλεμαχία με θέμα την εξωτερική πολιτική.
Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προηγείται του αντιπάλου του στην προτίμηση των ψηφοφόρων ως προς το ποιος υποψήφιος θα τα πάει καλύτερα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Αναμένεται ο Ρόμνεϊ να χρησιμοποιήσει την τετ α τετ συνάντηση στην Μπόκα Ράτον της Φλόριντα, με στόχο να υπονομεύσει τη δύναμη του προέδρου Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ζητάει εξηγήσεις από τον πρόεδρο για την επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας στη Βεγγάζη της Λιβύης όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης Κρις Στίβενς.
Σε συνδυασμό με την πολιτική ανησυχία γύρω από το θέμα της επίθεσης στη Λιβύη, πληροφορίες θέλουν τη Ουάσιγκτον να επικεντρώνεται σε εξελίξεις που αφορούν την προσπάθεια να βάλουν τέλος στην προσπάθεια του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.
Ο Ρόμνεϊ απο την άλλη αρνήθηκε την Κυριακή να απαντήσει στο αν θα ξεκινήσει τετ α τετ συζητήσεις με το Ιράν σε περίπτωση που εκλεγεί.