Ψήφος εμπιστοσύνης ή κρίση
Να ψηφίσουν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή για να επαναδιατυπώσουν ή να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό τους μετά την πολεμική που έχει προκαλέσει η αγορά της βίλας με πισίνα σε προάστιο της Μαδρίτης καλεί τους 500.000 υποστηρικτές της τρίτης σε μέγεθος πολιτικής δύναμης της χώρας το ηγετικό ζεύγος των Podemos, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς της Ισπανίας. Μία αγορά που κινδυνεύει να τους στοιχίσει ακριβά, ακόμη και στις κάλπες.
Οι κατηγορίες για υποκριτική στάση πέφτουν τις τελευταίες ημέρες σαν βροχή κατά του Πάμπλο Ιγκλέσιας και της Ιρένε Μοντέρο, οι οποίοι μόλις πριν από τρία χρόνια ισχυρίζονταν ότι εκπροσωπούν «τον λαό» απέναντι στην «ηγετική κάστα» πριν το κόμμα κάνει θριαμβευτική είσοδο στο ισπανικό κοινοβούλιο έχοντας εξασφαλίσει το 20% των ψήφων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα αποτελέσματα του εσωτερικού δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά στις 28 Μαΐου.
Μετά την αποκάλυψη από τον Τύπο της αγοράς της βίλας που έγινε στις αρχές του Μαΐου έναντι 600.000 ευρώ, το ζεύγος επιβεβαίωσε ότι έλαβε δάνειο ύψους 540.000 ευρώ 30ετούς διάρκειας για να αποκτήσει αυτήν την ιδιοκτησία στο Γκαλάπαγκαρ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Μαδρίτη.
«Γνωρίζουμε ότι πολλές ισπανικές οικογένειες, ακόμη και με δύο μισθούς, δεν μπορούν να πάρουν τέτοιο δάνειο» και «για τον λόγο αυτόν είναι τόσο σημαντικό για εμάς να υπερασπισθούμε αξιοπρεπείς μισθούς», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εξηγώντας ότι η βίλα αποκτήθηκε για να εξασφαλισθεί «κάποιος βαθμός ιδιωτικότητας» ώστε να μεγαλώσουν τα δίδυμα που περιμένουν.
Ομως, τα ίδια τα λόγια του Πάμπλο Ιγκλέσιας που καταφερόταν με πάθος κατά των πολιτικών «που ζουν σε βίλες» και «δεν γνωρίζουν πόσο κοστίζει ένας καφές» στρέφονται εναντίον του.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απολαμβάνουν να ξεθάβουν τις περασμένες δηλώσεις του, όπως εκείνο το tweet του 2012, όταν επετίθετο στον υπουργό Οικονομίας Λουίς ντε Γκίνδος και αρχιτέκτονα της πολιτικής λιτότητας του Μαριάνο Ραχόι.
«Θα εμπιστευόσασταν την οικονομική πολιτική μίας χώρας σε κάποιον που δαπανά 600.000 ευρώ για μία πολυτελή κατοικία;», ρωτούσε τότε ο νεαρός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.
«Κοροϊδέψατε τον κόσμο», δήλωσε την Κυριακή ο Χαβιέρ Μαρότο, μέλος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.
Αγανακτισμένοι προδομένοι;
«Αυτό θα υποθηκεύσει, πρέπει να το πούμε, την αξιοπιστία τους και κινδυνεύει να τους κάνει να χάσουν την υποστήριξη των δικών τους», δηλώνει η πολιτική επιστήμονας Κριστίνα Μόνχε, ειδικευμένη στο κίνημα των Αγανακτισμένων που εξέφρασε το 2011 εκατομμύρια Ισπανών στρέφοντάς τους κατά της πολιτικής τάξης και την κληρονομιά του οποίου διεκδικούν οι Podemos.
«Οι Podemos είπαν στους ψηφοφόρους τους: εμείς θα σας εκπροσωπήσουμε. Είμαστε όπως εσείς, είμαστε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, φοράμε τζιν, παίρνουμε το μετρό», εξηγεί η Κριστίνα Μόνχε.
Η υπόθεση βαπτίσθηκε «Chaletgate» και απειλεί να πλήξει την εικόνα του κινήματος έναν χρόνο πριν από τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Ψήφος εμπιστοσύνης ή κρίση
Η υπόθεση προκαλεί και εσωτερική στους κόλπους του κόμματος αναταραχή. Αν και μόνο ο δήμαρχος του Κάντιθ Χοσέ Μαρία Γκονθάλεθ έχει επικρίνει μέχρι σήμερα με μισόλογα την αγορά της βίλας, οι γλώσσες των τοπικών στελεχών του κόμματος άρχισαν να λύνονται από χθες.
«Με πειράζει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Podemos στις Αστούριες Ντανιέλ Ρίπα, ενώ στέλεχος του κόμματος στην Μαδρίτη, η Λορένα Ρουίθ-Χουέρτα, έλεγε ότι η εσωκομματική ψηφοφορία «είναι λάθος».
Η υπόθεση «πλήττει κυρίως την εικόνα του Πάμπλο Ιγκλέσιας και κατά συνέπεια πλήττει την εκλογική δυναμική του κόμματος», λέει ο Αντόνιο Μπαρόσο, αναλυτής του Teneo Intelligence.
Ο ηγέτης των Podemos απέκτησε την φήμη του αυταρχικού ανθρώπου μετά την υψηλή ένταση που δημιουργήθηκε στην αντιπαράθεσή του με τον πρώην δεύτερο στη ιεραρχία του κόμματος Ινίγο Ερεχόν, υπενθυμίζει ο αναλυτής.
Όμως, το κόμμα δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή από την διατήρηση του ηγετικού ζεύγους στον κορυφή του. «Εάν κανείς ψηφίσει "ναι", εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή του προς τα πρόσωπά τους. Εάν ψηφίσει "όχι", βυθίζει το κόμμα σε τεράστια κρίση έναν χρόνο πριν από τις εκλογές», είναι το συμπέρασμα της Κριστίνα Μόνχε.