«Δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους»
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους Συλλόγων Ασθενών, με θέμα το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό στον ειδικό γιατρό (gatekeeping).
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος και Π. Ψυχάρης, κατά τη σύσκεψη, έκαναν λόγο για «δυσμενείς επιπτώσεις» από την εφαρμογή του νέου συστήματος, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει «υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων, καθώς το νέο σύστημα εμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών ,στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων». Επιπλέον, τονίστηκε «ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών έκαναν λόγο για «σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», υποστηρίζοντας ότι «δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους».
Κατά τη σύσκεψη αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση μιας Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών και μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, με στόχο «να διεκδικήσουν ένα βιώσιμο και υψηλού επιπέδου Σύστημα Υγείας που θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας προς όφελος των ασθενών».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, σχολιάζοντας το θέμα τόνισε ότι «ο Ιατρικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του με τους ασθενείς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε το σύστημα υγείας που μας αξίζει. Καμία πολιτική ηγεσία δεν δικαιούται να αποφασίζει ερήμην των ασθενών και των λειτουργών της υγείας».