Γεννήσεις όσοι σχεδόν και οι θάνατοι το 2011

Το δικό της σημαντικό μερίδιο στη μείωση των γεννήσεων έχει η οικονομική κρίση, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για γήρανση του πληθυσμού.

Μεταξύ 2009 και 2010 οι γεννήσεις παρουσίασαν μείωση κατά 3.167 νεογνά, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν την τελευταία δεκαετία τη χειρότερη δημογραφικά περίοδο από το 1940.

Χαρακτηριστικός είναι η σύγκριση των δεικτών γεννήσεων και θανάτων στην Ελλάδα, που δείχνει ότι ο δείκτης θανάτων (0,93%) σχεδόν ταυτίζεται με τον δείκτη γεννήσεων (0,98%).

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2011, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 106.777 και οι θάνατοι 110.729.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση των αμβλώσεων καθώς πολλά ζευγάρια αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η δημογραφική γήρανση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας, καθώς και στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, όπως επισήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Υφαντόπουλος.

Υπάρχουν όμως και τα αισιόδοξα μηνύματα, καθώς όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Νικόλαος Σαλάκος- οι νέοι είναι αρκετά ενημερωμένοι για τις μεθόδους αντισύλληψης και χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.