Το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει σχέδιο δαπανών για όλη την αλυσίδα της μετανάστευσης
Η κυβέρνηση της Γερμανίας προβλέπει ότι θα δαπανήσει περίπου 78 δισ. ευρώ για ζητήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση μέχρι το 2022, ποσό το οποίο συμπεριλαμβάνει τη δαπάνη 31 δισ. για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων, που ωθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους και να προσπαθούν να φθάσουν σε χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Το περιοδικό επικαλείται στην έκδοσή του που κυκλοφόρησε το Σάββατο, ένα έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κάνει λόγο για προβλεπόμενες ομοσπονδιακές δαπάνες ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ και τη μεταβίβαση άλλων 8 δισ. ευρώ σε κρατιδιακές κυβερνήσεις και αυτοδιοικήσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κόστη ως το 2021. Η καταβολή επιδομάτων πρόνοιας σε μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα, προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 21 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, ενώ 13 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για μαθήματα γερμανικών και άλλα μέτρα ενσωμάτωσης, κατά το έγγραφο που επικαλέστηκε το Spiegel.
Η επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης διεθνούς προστασίας ή ασύλου, η διαδικασία εγγραφής και η υποδοχή των προσφύγων θα κοστίσουν 5,2 δισ. ευρώ, κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου. Οι γερμανικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες ενσωμάτωσης ενός και πλέον εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών, που υποδέχθηκε η χώρα το 2015 και το 2016, έπειτα από μια απόφαση που πήρε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με μεγάλο πολιτικό κόστος για την ίδια.
Οι αντιδράσεις για τον χειρισμό της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών από την καγκελάριο Μέρκελ θεωρείται πως ήταν ένας απο τους παράγοντες, που συνέβαλαν στην είσοδο του ακροδεξιού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.