Σεσημασμένος ο επίδοξος δολοφόνος της Πακιστανής ακτιβίστριας

Παρελθόν με τις αρχές είχε ο άνθρωπος που φέρεται ότι ενορχήστρωσε την επίθεση σε βάρος της 14χρονης Πακιστανής μαθήτριας Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν δύο αξιωματούχοι στο Reuters, ο φερόμενος δράσης είχε συλληφθεί το 2009 κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των Ταλιμπάν αλλά αφέθηκε ελεύθερος τρεις μήνες αργότερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο καταζητούμενος ονομάζεται Αταουλάχ, είναι περίπου 30 ετών, έχει εξαφανιστεί και ενδέχεται να έχει περάσει στο Αφγανιστάν.

Ο Αταουλάχ είχε συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2009, όταν ο στρατός εκδίωξε τους Ταλιμπάν από την κοιλάδα Σαβάτ. "Έμεινε τρεις μήνες υπό κράτηση αλλά αφέθηκε ελεύθερος γιατί δεν βρέθηκαν στοιχεία σε βάρος του", δήλωσε ο ένας αξιωματούχος.

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ίδιοι ο Αταουλάχ δεν ανήκε στον σκληρό πυρήνα των ισλαμιστών την εποχή της σύλληψής του.

Η επίθεση σε βάρος της Μαλάλα, η οποία αγωνιζόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, ενώ επέστρεφε από το σχολείο στο σπίτι της, στην κοιλάδα Σαβάτ, βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ, έχει καταδικαστεί ευρέως, εγείροντας ταυτόχρονα νέα ερωτήματα για το κατά πόσο το Πακιστάν είναι διατεθειμένο να αντιμετωπίσει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το θετικό είναι ότι οι γιατροί που την παρακολουθούν στη Βρετανία όπου νοσηλεύεται δηλώνουν ότι η 14χρονη έχει πολλές πιθανότητες να αναρρώσει πλήρως, μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε στο κεφάλι.