«Η ΕΕ για να μπορέσει να υπάρξει πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική»
«Εμείς θεωρούμε στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι η Ευρώπη, για να μπορέσει να υπάρξει, πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που αντιμετωπίζουμε όλοι. Και επίσης να είναι πιο κοντά στους πολίτες της, όχι πια ένα σχέδιο που από τα πάνω μέσω των ελίτ προωθείται, αλλά ένα σχέδιο που αφορά και στο οποίο συμμετέχουν, όλοι οι πολίτες της».
Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο τηλεοπτικό του μήνυμα που μεταδόθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο «Βουλευτικό» του Ναυπλίου, η οποία οργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης».
Αναφερόμενος στον νέο προϋπολογισμό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σημείωσε: «Δεχόμαστε πολλά θετικά στην πρόταση αυτή, όπως είναι η έμφαση και η χρηματοδότηση νέων πολιτικών στη μετανάστευση, στην άμυνα, ενίσχυση πετυχημένων προγραμμάτων, όπως αυτών της έρευνας και του Erasmus. Ανησυχούμε όμως, γιατί θα είναι υποχρηματοδοτημένα σημαντικά κεφάλαια του προϋπολογισμού, όπως αυτά που αφορούν την συνοχή και την κοινή αγροτική πολιτική. Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είναι πιο φιλόδοξο το πρόγραμμα αυτό που εξαγγέλθηκε. Για παράδειγμα υπολείπεται κατά σχεδόν 220 δισεκατομμύρια ευρώ της αντίστοιχης πρότασης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Όμως είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας στα άλλα κράτη και κυρίως είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους λαούς με τον καθένα πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ακριβώς γιατί το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη που θέλουμε συναρτάται όχι μόνο με τις πολιτικές, αλλά και με τα διαθέσιμα κεφάλαια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή».
Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «το υπουργείο Εξωτερικών μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ανοίξει ένα συστηματικό διάλογο με όλους τους Έλληνες πολίτες, ανάλογο με αυτόν που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και πρόσθεσε: «Ξεκινάμε λοιπόν ένα πρόγραμμα συζητήσεων και διαβουλεύσεων και ειδικά μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών θα υπάρχει και μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στη διαβούλευση αυτή, μέσω ενός ερωτηματολογίου που καλούμε όλους τους Έλληνες να συμπληρώσουν».
Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο, «το μέλλον της Ευρώπης μας αφορά, το μέλλον της Ευρώπης είμαστε εμείς οι ίδιοι και ακριβώς για αυτό το λόγο πρέπει να πάρουμε αυτό το μέλλον στα χέρια μας».