Το όνειρο κάθε Έλληνα ήταν να αποκτήσει κάποια στιγμή “ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του”, όπως έλεγαν τουλάχιστον οι παλιοί. Στερήσεις, οικονομίες, ο πατέρας έκανε κάθε προσπάθεια για να προικίσει το παιδί του. Μοχθούσε να αποκτήσει κάτι δικό του “για να μην τον διώξει ποτέ κανείς”. Σήμερα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης για υπερβαίνει 85% στην Αττική, ενώ πανελλαδικά ξεπερνάει το 90%. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η κουβέντα για επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης. Η τιμωρία για εκείνους που κατάφεραν να αγοράσουν δικό τους ακίνητο. Σήμερα συζητάμε για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών.
Το υπουργείο Οικονομικών συζητάει να περάσει ρύθμιση, με την οποία οι τα σπίτια όσων οφείλουν στις τράπεζες θα βγαίνουν στο σφυρί με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων έως 200.000 ευρώ, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού με βάση τον ισχύοντα νόμο).
Πτώση στις αντικειμενικές αξίες αξίες των ακινήτων
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Γιώργο Νικολακόπουλο, που μίλησε στο news.gr, η συζήτηση για να ξαναρχίσουν οι πλειστηριασμοί ξεκίνησε από τον Απρίλιο κατ' επιταγήν της τρόικας. “Η τρόικα πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο ανταγωνιστική η αγορά των ακινήτων”, υποστηρίζει. Όπως λέει, ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν την επανέναρξη της διαδικασίας, είναι γιατί πιστεύουν ότι θα εισπράξουν οι τράπεζες και θα κινηθεί το τραπεζικό σύστημα. Όπως επισημαίνει όμως ο κύριος Νικολακόπουλος, κάτι τέτοιο δεν θα αποφέρει κανένα όφελος καθώς το σπίτι που μπαίνει σε πλειστηριασμό δεν το “χτυπάει” κανείς. “Οι πλειοδότες αποφεύγουν για να επιδιώξουν τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής μετά τους δύο πρώτους πλειστηριασμούς. Στον τρίτο και αφού έχουν βγει άκαρποι οι προηγούμενοι μπορεί κανείς να ζητήσει την πτώση της τιμής κάτω από τα όρια της αντικειμενικής και να το πάρει όσο όσο”, λέει ο κύριος Νικολακόπουλος.
Όπως πιστεύει η πτώση των τιμών στους πλειστηριασμούς παρασύρει και τις τιμές της αγοράς ακινήτων προς τα κάτω. “Θα μπουν πολλά σπίτια σε πλειστηριασμό και τα 'κοράκια' θα περιμένουν να πάρουν ένα ακίνητο με αυτή τη διαδικασία. Κανείς δεν θα αγοράζει σπίτι με τις γνωστές μέχρι σήμερα διαδικασίες. Άλλοι από αδυναμία και άλλοι από συμφέρον”, συμπληρώνει.
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, ορκωτός εκτιμητής ακινήτων, υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά ακινήτων. “Οι τιμές των ακινήτων έτσι κι αλλιώς πέφτουν λόγω ανεργίας και μείωσης των μισθών. Τώρα θα τα πάρουν και οι τράπεζες λόγω χρεών”, επισημαίνει. Δεν παραλείπει μάλιστα να τονίσει ότι λόγω της κρίσης οι τιμές θα μειωθούν κι άλλο χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα από το αγοραστικό κοινό.
“Οι τράπεζες προσδοκούν πως ότι και να πάρουν θα είναι κέρδος”
Αυτό υποστηρίζει Τάσος Βάππας, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων. Συνεχίζει το συλλογισμό του λέγοντας ότι θα συρθεί κόσμος σε πλειστηριασμούς χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά για την αποπληρωμή των δανείων. Υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση στόχο έχει να τρομοκρατήσει τον κόσμο καθώς πρακτικά δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. “Και στις μισθώσεις και στις πωλήσεις υπάρχουν ξενοίκιαστα ακίνητα όχι γιατί είναι υψηλές οι τιμές, αλλά γιατί δεν υπάρχουν λεφτά” καταλήγει ο κ. Βάππας.
Γιώργος Λαμπίρης