Αντικειμενικές, εργασιακά, αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και εξωδικαστικός στο τραπέζι κυβέρνησης - δανειστών
Οι πιθανές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και τα εργασιακά, τα ζητήματα της κοινωνικής πρόνοιας (πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2020, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης κ.ά.), οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα βρεθούν σήμερα επί τάπητος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – δανειστών στο Χίλτον. Κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί πέραν του 2018 ο νόμος Κατσέλη, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι αύριο θα έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία με τους δανειστές. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι «πάνε πολύ καλά οι συζητήσεις» και αργά το βράδυ ή Σάββατο νωρίς το πρωί θα είναι έτοιμο και το κείμενο του προσχεδίου της συμφωνίας, επί του οποίου θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βγει το συντομότερο δυνατόν «λευκός καπνός».
Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει για συμφωνία στο θέμα του χρέους έως το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. «Ο χρόνος τελειώνει. Εχουν περιοριστεί οι διαφορές, αλλά πρέπει να ξεπερασούν γρήγορα, γιατί υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα με οικονομική βοήθεια», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ασχολούμαστε σε ένα βαθμό με την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης», συμπλήρωσε.
Πάντως το δύσκολο πακέτο της τέταρτης αξιολόγησης μεταφέρεται στο μεσοδιάστημα, από το Σάββατο μέχρι και τις 21 Ιουνίου, οπότε και θα γίνει στο Λουξεμβούργο το καθοριστικό Eurogroup για την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο θα κρίνει τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα, είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου θα κριθεί σε πολιτικό και όχι σε τεχνικό επίπεδο. Το Βερολίνο θέλει και δεν θέλει το Ταμείο, ενώ το ΔΝΤ θέλει να είναι συνεπιβάτης στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το χρέος, έστω και αν δεν ικανοποιηθεί το 100% των απαιτήσεών της.
Η Αθήνα πάλι βρίσκεται σε δίλημμα. Φαίνεται πως θέλει να φύγει το ΔΝΤ, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να συζητήσει το ενδεχόμενο αναστολής ή τουλάχιστον μετάθεσης της μείωσης των συντάξεων που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου. Στην παρούσα φάση, το οικονομικό επιτελείο, δεν μπαίνει δημόσια σε αυτή την συζήτηση σημειώνοντας ότι όλα όσο έχουν συμφωνηθεί θα υλοποιηθούν.
Εξάλλου και το κουαρτέτο διεμήνυσε χθες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ότι τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ψηφιστεί για τη διετία 2019-2020 θα εφαρμοστούν ανεξαρτήτως του πλεονάσματος που θα επιτευχθεί εφέτος.
Πάντως θέμα επίσπευσης κατά ένα χρόνο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου κατά 3.000 ευρώ δεν φαίνεται να τίθεται. Ανώτατος αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε χθες στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) για τα δημοσιονομικά εμφανίσθηκε να επιχαίρει για το ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το αφορολόγητο το 2019», είπε.
Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε πως η περικοπή των συντάξεων είναι αναπόφευκτη και πως τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μέτωπο αυτό θα τηρηθούν. Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου 2019 περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα έρθουν αντιμέτωποι με περικοπές στις συντάξεις τους και 900.000 εξ αυτών θα έχουν μεγάλες μειώσεις.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης τα νέα δεν είναι καλά. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο καταρτίζεται και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου, ως μέρος του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, θα ενσωματώσει χαμηλότερη εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018, από 2,3% σε 2% περίπου.