Βαρθολομαίος: Ήρθε η ώρα να ζωντανέψουμε την Ίμβρο

Βαρθολομαίος:  Ήρθε η ώρα να ζωντανέψουμε την Ίμβρο

«Ήλθεν η ώρα - πάντοτε έρχεται η Ανάστασις μετά τον Σταυρόν- διά να ευφρανθώμεν και ημείς» δήλωσε συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Επέστρεψε, σήμερα, στην Πόλη ύστερα από ολιγοήμερη επίσκεψη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Ίμβρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος - εκτός των άλλων - το απόγευμα της Τρίτης, 15 Μαΐου, ευλόγησε τα Θυρανοίξια του Παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον χώρο όπου άλλοτε βρισκόταν το Μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Στα Θυρανοίξια και στον Εσπερινό παρέστη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πλαισιούμενος από τον βουλευτή Ηρακλείου, Λευτ. Αυγενάκη, και άλλους συνεργάτες του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε στους παρισταμένους εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του προς τον μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου για το σημαντικό έργο του, λέγοντας συγκινημένος:

«Το Μετόχιον των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους 'Αθω  ήταν ένας τόπος που έμεινεν έρημος από τας συνθήκας των καιρών και των ανθρώπων και παρεδόθη εις την μανίαν της φθοράς και ενετυλίχθη το πέπλον του Θανάτου».

«Ήλθεν η ώρα να χαρούμε και ημείς, οι πολλάκις υπό της ανθρωπίνης ιστορίας αδικηθέντες και πληγωθέντες [...] Ήλθεν η ώρα - πάντοτε έρχεται η Ανάστασις μετά τον Σταυρόν- διά να ευφρανθώμεν και ημείς, διά να ζωντανέψωμεν την Ίμβρον της καρδιάς και της νοσταλγίας μας. Αυτήν την Ίμβρον αγαπήσαμε και αυτήν την Ίμβρον, την εσταυρωμένην, φέρομεν επί του στήθους μας όπου και αν ευρισκώμεθα. Είναι "το μικρό νησί με την μεγάλην ιστορίαν", όπως αναφέρει ο χαρακτηριστικός τίτλος του σπουδαίου βιβλίου των αρχαιολόγων Ηλία και Ιωάννας Ανδρέου, το οποίον εκυκλοφόρησε προσφάτως. Με άλλας λέξεις, ελπίζομεν εις την Ανάστασιν της Ίμβρου και της Ρωμιοσύνης!».

Στα Θυρανοίξια του Παρεκκλησίου παρέστησαν επίσης ο πρέσβης της Ελλάδος στην 'Αγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής, 'Αρχοντες Οφφικιάλιοι, πλήθος Ιμβρίων, μόνιμων κατοίκων αλλά και από το εξωτερικό.