Την εύνοια του φορολογικού νόμου χαίρει στο έπακρο η Starbucks στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η αμερικανική γνωστή αλυσίδα καταστημάτων καφέ, όπως έγινε γνωστό, έχει καταβάλει σε φόρους 8,6 εκατ. λίρες σε συνολικά κέρδη 3 δισ. λίρες, από το 1998 οπότε και άνοιξε το πρώτο κατάστημα στη Βρετανία.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του Reuters η εταιρεία δεν έχει πληρώσει τίποτα τα τελευταία τρία χρόνια, επικαλούμενη απώλειες στα έσοδά της.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η εταιρεία έχει πληρώσει σε εταιρικό φόρο λιγότερο από 1%.
Έχουμε πληρώσει και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το δίκαιο μερίδιο φόρου που μας αναλογεί σε πλήρη αντιστοιχία με τους φορολογικούς νόμους του Ην. Βασιλείου, όπως κάνουμε πάντα”, απάντησε η εταιρεία. “Δεν υπάρχει καμιά αντίθετη άποψη από οποιαδήποτε αρχή ότι είμαστε οτιδήποτε άλλο από συνεπείς και καλοπληρωτές φόρων”, προσθέτει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Ωστόσο σύμφωνα με τον οικονομολόγο Richard Murphy, που συμμετείχε στην έρευνα του πρακτορείου, “Η Starbucks παίζει το παιχνίδι εδώ. Αυτό είναι φοροαποφυγή, δεν κάνουν κάτι παράνομο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό, κατά τη γνώμη μου”.
Όπως δήλωσε στο BBC οι ισχύοντες κανόνες φορολογίας δεν έχουν αποδώσει και είναι στο χέρι των πολιτικών να προχωρήσουν σε αναθεώρησή τους.
“Όταν έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που επιτρέπει σε πολύ μεγάλες εταιρείες όπως η Starbucks
να είναι πάνω σε κεντρικές οδούς και να μην πληρώνει φόρους αλλά να ανταγωνίζεται μικρές τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνουν φόρους σε όλα τους τα κέρδη, τότε κάτι ξεκάθαρα πάει στραβά με το φορολογικό μας σύστημα”, είπε ο ίδιος.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως αναφέρει το Channel 4 News.
Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση εταιρείας που κριτικάρεται για τους χαμηλούς λογαριασμούς της στην εφορία.
Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία Facebook έγινε αντικείμενο κριτικής επειδή πλήρωσε 238.000 λίρες σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο χρόνο παρά τις εκτιμήσεις για κέρδη 175 εκατ. λιρών από πωλήσεις.
Νωρίτερα φέτος η Google κατηγορήθηκε επίσης γιατί πλήρωσε μόλις 6 εκατ. λίρες για εισοδήματα ύψους 395 εκατομμυρίων.