Εξήντα δισ. ευρώ κοστίζει ετησίως η διαφθορά στην Ιταλία

Την ώρα που η Ιταλία αντιμετωπίζει κρίση χρέους και η κυβέρνηση καλείται να πάρει και άλλα μέτρα λιτότητας κάποιοι εξακολουθούν να πλουτίζουν με “μαύρο” χρήμα και μέσω της λογικής της μίζας.

Σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα σε ειδική “Λευκή Βίβλο” η διαφθορά κοστίζει στην Ιταλία 60 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τη σχετική έρευνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", ανέλαβε ειδική επιτροπή που συστάθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.

“Το 64% των Ιταλών θεωρεί ότι η απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της διαφθοράς είναι ανεπαρκής”, σημειώνεται στην έρευνα.

Η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιορίζεται κατά 40% εξ αιτίας της διαφθοράς. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25% στην περίπτωση των επιχειρήσεων μεγαλύτερων διαστάσεων.

“Η διάδοση των πρακτικών διαφθοράς υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επιχειρήσεων, αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές και, μεταξύ των άλλων, προκαλεί και τη μείωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της χώρας” τονίζει, στην εισαγωγή που έχει γράψει στην έρευνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

Η Λευκή Βίβλος της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την προδημοσίευση της Λα Ρεπούμπλικα, εκτιμά πως σε ό,τι αφορά τα μεγάλα δημόσια έργα, το τελικό τους κόστος, διογκώνεται ακόμη και κατά 40%, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό εξαιτίας της διαφθοράς.