Πάγωμα οφειλών για έξι μήνες ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

 

 

Περίοδο έξι μηνών που θα «παγώσουν», χωρίς να χαριστούν, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να συνέλθει η αγορά, διακανονισμό όλων των εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων σε περισσότερες δόσεις, οριστική κατάργηση των έκτακτων εισφορών, καταβολή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο και «φυσικά θα πρέπει να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων», ζητάει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ρεκλείτης «όλες αυτές τις ημέρες ακούμε για αύξηση των εσόδων, νέους φόρους, και βλέπουμε μια πρωτοφανή στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αποτυχημένων πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι ηλίου φαεινότερο όμως ότι τα κυβερνητικά σχέδια στην πράξη είναι απίθανο να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων, καθώς από το άδειο ταμείο της επιχείρησης και του επαγγελματία ο έφορος δεν μπορεί να περιμένει τίποτα».
Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη πρόταση του επιμελητηρίου για «Μία Αποτελεσματική και Δίκαιη Φορολογική Μεταρρύθμιση».
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προτείνει:
- Για τη φορολόγηση των εταιρειών, των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, συντελεστής φορολογίας 15% στα καθαρά κέρδη
- Η φορολογία των φυσικών προσώπων να γίνεται στο αδιανέμητο εισόδημα με αφορολόγητο όριο σταδιακά τις 12.000 ευρώ και τα έξοδα να ελέγχονται και να φυλάσσονται από πιστοποιημένους λογιστές.
- Οι συντελεστές ΦΠΑ να είναι 18%, 8%, 5%.
- Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Περιοχών (ΕΟΠ) σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας και στα λιμάνια. Στις περιοχές αυτές θα υπάρχει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και transit υπηρεσίες οι οποίες θα ενισχύσουν το διαμετακομιστικό εμπόριο.
- Φορολογικές ελαφρύνσεις για συγχώνευση μικρών επιχειρήσεων, για τεχνολογική έρευνα, για νεανική επιχειρηματικότητα
- Φορολογικά κίνητρα για συνεπείς επιχειρήσεις.
- Πάγωμα έξι μηνών για ληξιπρόθεσμες οφειλές και ρύθμιση ανάλογη των Τραπεζών με ανώτερο όριο δόσεων τις 60, τις 90 και τις 120 ανάλογα με το ύψος της οφειλής
- Χρήση πλαστικού χρήματος ως μέσου πληρωμής και χρήση της φοροκάρτας.