Χάος στο Λευκό Οίκο σχετικά με τη NAFTA και το εμπόριο με την Κίνα

Χάος στο Λευκό Οίκο σχετικά με τη NAFTA και το εμπόριο με την Κίνα

«Κανένας δεν ελέγχει την διαδικασία για το εμπόριο»

Ότι μπορεί να οδηγήσει την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στον Λευκό Οίκο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ μακριά από την οικονομική καταστροφή, πιστεύει Ο Λάρι Κάντλοου επιδιώκοντας να είναι αρεστός στην Δυτική Πτέρυγα, σχολιάζει το «Politico», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε αντίθεση με τον άκαμπτο προκάτοχό του Γκάρι Κον στην διεύθυνση του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου (NEC) ο Κάντλοου δεν ουρλιάζει. Δεν έχει την φήμη ότι «μαχαιρώνει» όσους διαφωνούν με τις πολιτικές που υποστηρίζει μέσω δηλώσεών του στα ΜΜΕ ή ότι τους κακολογεί σε άλλους συνεργάτες, όπως κάνουν αρκετά στελέχη που συμμετέχουν στην παρούσα κυβέρνηση.

«Έχω απόψεις τις οποίες και θα μοιραστώ με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Κάντλοου που είναι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου σε έναν Λευκό Οίκο που υποστηρίζει τον εμπορικό προστατευτισμό. Η δήλωση αυτή έγινε την Παρασκευή από το γραφείο του, στον δεύτερο όροφο της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου. «Δεν κρατάω ανθρώπους εκτός συναντήσεων. Δεν είναι το στιλ μου. Υποθέτω ότι θα πείτε ότι είμαι χαμηλών τόνων. Σέβομαι τις διαφωνίες», τόνισε ο ίδιος.

Ο Κάντλοου προσπαθεί ν’ αποφύγει την κατάρρευση της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική (NAFTA), αλλά κι έναν επώδυνο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Οι δύο αυτές εξελίξεις εκτιμάται ότι είναι ικανές να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Ο διευθυντής του NEC, προσπαθεί από την πλευρά του να εδραιώσει ένα κλίμα συναίνεσης μεταξύ των συνεργατών του στον Λευκό Οίκο, οι οποίοι από την πλευρά τους τείνουν προς την εφαρμογή μέτρων εμπορικού προστατευτισμού.

Παράλληλα ο Κάντλοου προσπαθεί να παραμείνει κοντά στις απόψεις που εκφράζει ο πρόεδρος Τραμπ και ταυτόχρονα να διαχειριστεί και τα μέλη του Κογκρέσου που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στην εφαρμογή των προτάσεων της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο ο ίδιος δεν είναι σίγουρος για την επιτυχία της τακτικής που ακολουθεί.

Ο Κάντλοου μίλησε στο «Politico» ενώ ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ συμμετείχε σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Μεξικού και του Καναδά στο πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις αυτές δεν παρήγαγαν θεαματικά αποτελέσματα.

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται αντιμέτωπος με το χρονικό περιθώριο μέχρι την 17η Μαΐου που έχει θέσει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, προκειμένου να καταθέσει μία συμφωνία αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA στο Κογκρέσο.

Μία ενδεχόμενη κατάρρευση της αναφερόμενης εμπορικής συμφωνίας θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, θα αποσταθεροποιούσε τα αμερικανικά δίκτυα εμπορικού εφοδιασμού και θα εξουδετέρωνε την πολιτική προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης για τους Ρεπουμπλικάνους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Κάντλοου εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος ότι τελικά η NAFTA θα διασωθεί. «Δεν γνωρίζω εάν βαδίζουμε προς την κατεύθυνση να έχουμε μία συμφωνία. Μιλάτε με έναν άνθρωπο που είναι αισιόδοξος και καθώς συναντιόμαστε τώρα, σας λέω ότι δεν ξέρω», είπε ο ίδιος. «Δεν μπορώ να ακολουθήσω την φυσιολογική αισιόδοξη προσέγγισή μου».

Την περίοδο που διανύουμε η αμερικανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται επίσης με την Κίνα, για την οποία ο πρόεδρος Τραμπ έχει συχνά υποστηρίξει ότι έχει ωφεληθεί εμπορικά σε βάρος των ΗΠΑ στο εμπόριο. Ο ίδιος έχει προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα στην αμερικανική αγορά, υποστηρίζοντας ότι έχει τεθεί σε κίνδυνο η αμερικανική εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει στοχοποιήσει χιλιάδες κινεζικά προϊόντα για την εφαρμογή νέων εμπορικών περιορισμών, έπειτα από καταγγελίες για την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Κάντλοου συμμετείχε στην αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε πρόσφατα το Πεκίνο για συνομιλίες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων στο διμερές πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων.

Τα μηνύματα που στέλνει ο πρόεδρος Τραμπ έχουν προκαλέσει σύγχυση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την επίλυση των προβλημάτων με την Κίνα. Χθες, σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter ανέφερε ότι συνεργάζεται άμεσα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «προκειμένου να εξευρεθεί λύση για την γρήγορη επαναλειτουργία της κινεζικής τηλεφωνικής εταιρίας ZTE. Πολλές δουλειές στην Κίνα χάθηκαν. Το υπουργείο Εμπορίου έχει λάβει οδηγίες να το πράξει!» έγραψε ο ίδιος.

Δεν έχει διευκρινιστεί τι εννοούσε ή αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη διεξαγωγή των συνομιλιών που γίνονται σε κλίμα αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τον Κάντλοου, οι συνομιλίες άρχισαν σε «πολύ εχθρικό» κλίμα. Από την άλλη μεριά, στην διεξαγωγή των συνομιλιών βοήθησε το γεγονός ότι ένας από τους υψηλόβαθμους εμπορικούς διαπραγματευτές της Κίνας τον αναγνώρισε από τα χρόνια που ήταν τηλεοπτικός παρουσιαστής για οικονομικά θέματα στο CNBC.

Με την ασταθή δυναμική των εμπορικών εξελίξεων να προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά, το στιλ προσέγγισης που ακολουθεί ο Κάντλοου εντός του Λευκού Οίκου φαίνεται να ταιριάζει σε έναν πρόεδρο που δεν νοιάζεται για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας λήψης πολιτικών αποφάσεων. Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ δίνει έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις κι αισθάνεται ικανοποίηση όταν βλέπει ότι κάποιος υπερασπίζεται τις ιδέες του στην τηλεόραση.

Ωστόσο η προσέγγιση αυτή του Κάντλοου δίνει την ευκαιρία σε μερικούς επικριτές του να ισχυριστούν ότι ο ίδιος έχει εγκαταλείψει άλλες διαστάσεις του ρόλου που έχει ο διευθυντής του NEC, ενώ οι σύμμαχοί του λένε πως έχει ένα διαφορετικό στυλ από αυτό του προκατόχου του Κον.

Δεν λείπουν και οι απόψεις των στελεχών του Λευκού Οίκου που υποστηρίζουν ότι η ουσιαστική διαδικασία για την λήψη αποφάσεων που είχε υιοθετηθεί την περίοδο του Κον έχει πλέον εγκαταλειφθεί, ενώ οι συζητήσεις με τον Τραμπ, αλλά και οι τηλεοπτικές εμφανίσεις δεν επαρκούν για την εποπτεία της λήψης αποφάσεων για οικονομικά θέματα από την παρούσα κυβέρνηση.

«Ο Γκάρι επιθυμούσε να είναι στο επίκεντρο του συντονισμού και της υλοποίησης πολιτικών αποφάσεων. Ο Κάντλοου είναι εντάξει, αποτελώντας μία φωνή στην αίθουσα και φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για το αποτέλεσμα και λιγότερο για τον συντονισμό της διαδικασίας. Ωστόσο σε αυτήν την κυβέρνηση υπάρχει ανάγκη για ηγεσία και οργάνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Ακόμη και οι άνθρωποι εκτός του Λευκού Οίκου που συμπαθούν και θαυμάζουν τον Κάντλοου δηλώνουν ότι το NEC χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στα διοικητικά θέματα από αυτήν που καταβάλλει ο Κάντλοου. «Το 95% της δουλειάς σχετίζεται με τα διοικητικά καθήκοντα και την διαδικασία», δήλωσε ο Τόνι Φράτο, πρώην αξιωματούχος στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. «Όπως φαίνεται, ο Λάρι άλλαξε την δουλειά του διευθυντή του NEC να είναι κατά 95% συζητήσεις με τον πρόεδρο, αλλά και παρουσιάσεις επεξήγησης της πολιτικής».

Ο Κάντλοου από την πλευρά του γνωρίζει ότι η διατήρηση μιας στενής σχέσης με τον πρόεδρο είναι ουσιαστικής σημασίας για την παρουσία του στον Λευκό Οίκο, αλλά και για την ενασχόλησή του με ζητήματα εμπορίου. Από την άλλη μεριά, το NEC είναι επίσης υπεύθυνο για χρηματοοικονομικούς κανονισμούς, για την τεχνολογία, την ενέργεια, την φορολογία, αλλά και τις υποδομές, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων.

Ο ίδιος δηλώνει ότι ακολουθεί την τακτική αυτή, καθώς ο πιο ισχυρός συντελεστής στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων είναι ο πρόεδρος κι όχι κάποιος άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Κανένας δεν ελέγχει την διαδικασία για το εμπόριο. Έχουμε μία ομάδα ανθρώπων και ξέρεις ποιοι είναι. Συναντιόμαστε με τον πρόεδρο σε σταθερή βάση και συχνά αρκετές φορές την εβδομάδα. Ούτε το NEC, ούτε κάποιο άλλο όργανο θα μπορεί να ελέγξει την διαδικασία. Ο άνθρωπος που ελέγχει την διαδικασία είναι ο πρόεδρος», υποστηρίζει ο Κάντλοου.

Μερικά από τα στελέχη του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι δεν είναι δίκαιο να δέχεται κριτική ο Κάντλοου αναφορικά με μια μη ορθή διαχείριση της διαδικασίας λήψης πολιτικών αποφάσεων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο Τραμπ αξιοποιεί ελάχιστα την οικονομική πολιτική πίσω από τα εμπορικά ζητήματα. Ο Κον στην θητεία του επεξεργάστηκε ένα πολύπλοκο νομοθέτημα για την αλλαγή του φορολογικού κώδικα, ενώ το εγχείρημα αυτό απαιτούσε τον ουσιαστικό συντονισμό των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης με αυτές του Κογκρέσου. Ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει θέσει ως προτεραιότητα του 2018 την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ ή άλλα νομοσχέδια οικονομικού περιεχομένου, έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής του τις συζητήσεις για το εμπόριο.

Οι εξελίξεις τόσο στο πλαίσιο της NAFTA, όσο και στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την Κίνα αποκτούν ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο στον χρονικό ορίζοντα διεξαγωγής των εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ την σοβαρή αυτή διάσταση των εξελίξεων καλούνται να την λάβουν όλοι υπόψη τους. Ακόμη και ο Κάντλοου...