Οι τρεις “πληγές” του χρόνου στο γυναικείο σώμα και την ψυχολογία

Πρακτικές πληροφορίες για τις αισθητικές επεμβάσεις ανόρθωσης στήθους, την κοιλιοπλαστική και την πλαστική στους βραχίονες.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Η πτώση του μαστού έχει κατηγοριοποιηθεί από τους ειδικούς σε τέσσερις διαβαθμίσεις, ανάλογα με τη θέση της θηλής σε σχέση με την υπομάστιο πτυχή. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 2 ώρες, ενώ η ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο και την ίδια μέρα με την επέμβαση. Ωστόσο θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι απαιτούνται συχνές αλλαγές στις χειρουργικές τομές.

Το κλασικό χειρουργείο ανόρθωσης μαστού αφήνει ουλές τύπου "άγκυρας", οι οποίες με την πάροδο των ετών γίνονται λιγότερο εμφανείς. Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται και στην Ελλάδα μια νέα τεχνική που αφήνει μόνο μία λοξή τομή προς τα κάτω και έξω του μαστού, η οποία σε βάθος χρόνου θα θυμίζει ραγάδα.

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η αυξομείωση του βάρους και οι εγκυμοσύνες ευθύνονται για τη χαλάρωση της κοιλιάς στις γυναίκες. Η κοιλιοπλαστική "λύνει" το πρόβλημα της χαλάρωσης, ωστόσο πρόκειται για ένα μεγάλο χειρουργείο το οποίο διαρκεί 2 - 3 ώρες ενώ ο ασθενείς παραμένει έως και 3 ημέρες στο νοσοκομείο. Μετά την επέμβαση θα πρέπει να περιοριστούν οι δραστηριότητες για 2 - 3 εβδομάδες. Εξάλλου, ο ασθενής θα έχει οίδημα και μελάνιασμα στην περιοχή της τομής, τα οποία υποχωρούν σταδιακά. Η τομή γίνεται χαμηλά στην κοιλιά και συνήθως κρύβεται από το εσώρουχο. Τα ράμματα, ανάλογα με την έκταση της επέμβασης, θα είναι από 7 έως και 15. Η γυναίκα μετά την κοιλιοπλαστική θα πρέπει να αποφύγει την εγκυμοσύνη για διάστημα τουλάχιστον 3 ετών.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΒΡΑΧΙΟΝΩΝ

Εφαρμόζεται είτε σε γυναίκες που είτε έχουν περιττά κιλά και έχουν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση στους βραχίονες, είτε σε όσες έχουν χάσει πολλά κιλά, οπότε γίνεται αφαίρεση του περίσσιου δέρματος. Η επέμβαση γίνεται είτε με τοπική νάρκωση και μέθη, είτε με γενική αναισθησία. Η τομή κρύβεται στην περιοχή της μασχάλης και εξασθενεί με τον χρόνο. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται περίπου 2 μήνες μετά το χειρουργείο.