Ο άνθρωπος που μόλις ορκίστηκε πρωθυπουργός στα 92 του χρόνια

Ο άνθρωπος που μόλις ορκίστηκε πρωθυπουργός στα 92 του χρόνια

Ο Μαχατίρ Μοχαμάντ επανήλθε δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Μαλαισίας και έγινε ο γηραιότερος εκλεγμένος ηγέτης στον κόσμο

Στα 92 του, ο Μαχατίρ Μοχαμάντ, που ορκίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Μαλαισίας, έγινε ο γηραιότερος εκλεγμένος ηγέτης του κόσμου, την επομένη της ιστορικής νίκης της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές.

Δεκαπέντε χρόνια αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, ο Μοχαμάντ, που υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας του από το 1981 μέχρι το 2003, επανήλθε εντυπωσιακά στο πολιτικό προσκήνιο, εκδιώκοντας τον πρώην προστατευόμενό του, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ.

Η νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές ήταν μια πικρή ήττα για το Μπαρισάν Νασιονάλ ("Εθνικό Μέτωπο"), τον συνασπισμό που κυβερνούσε τη χώρα επί 61 χρόνια, αφότου η Μαλαισία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, το 1957.

Επικεφαλής ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης με τη συμμετοχή πολλών πολιτικών που είχαν βρεθεί απέναντί του την εποχή που ήταν πρωθυπουργός, ο Μαχατίρ Μοχαμάντ ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και νίκησε τον Ναζίμπ Ραζάκ. Ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός από το 2009, αλλά είχε εμπλακεί σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο 92χρονος Μαχατίρ Μοχαμάντ έχει δεσμευτεί ότι θα οδηγήσει στη δικαιοσύνη τον Ραζάκ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την κατάχρηση πόρων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο (1MDB) που είχε ιδρύσει ο ίδιος το 2009 και σήμερα είναι χρεωμένο με το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.