Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Πολ Ράιαν έδωσαν σκληρή μάχη γύρω από την εξωτερική πολιτική και την οικονομία σ' ένα ζωηρό debate, με τον Μπάιντεν να υπερασπίζεται επιθετικά τις πολιτικές της κυβέρνησης και να απορρίπτει τις επικρίσεις του Ράιαν.
Επιδιώκοντας να δώσει νέα ορμή στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών μετά την κακή επίδοση του προέδρου Ομπάμα στο debate της περασμένης εβδομάδας, ο Μπάιντεν βγήκε πολλές φορές στην επίθεση.
"Με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό, αυτά είναι ανοησίες", είπε ο Μπάιντεν όταν ο Ράιαν κατηγόρησε το Λευκό Οίκο ότι προβάλλει στον κόσμο μια εικόνα αδυναμίας των ΗΠΑ.
Όμως ο βουλευτής του Ουισκόνσιν Ράιαν, σχεδόν 30 χρόνια νεώτερος από τον πολύ έμπειρο αντίπαλό του, άντεξε καλά σε μια σειρά έντονων φραστικών αντιπαραθέσεων.
Ο Ρεπουμπλικανός αστειεύτηκε ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι γνωστός για τις γκάφες του, θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ότι "μερικές φορές οι λέξεις δεν βγαίνουν με τον σωστό τρόπο".
Ο Μπάιντεν βγήκε από νωρίς στην επίθεση, προσφέροντας το συναίσθημα και το πάθος τα οποία επικρίθηκε πως δεν είχε ο Ομπάμα στην τηλεμαχία της περασμένης εβδομάδας με τον ρεπουμπλικανό διεκδικητή της προεδρίας Μιτ Ρόμνεϊ.
Ο Ράιαν υπερασπίστηκε τις θέσεις του και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία διέκοπταν συχνά ο ένας τον άλλο και μιλούσαν ταυτόχρονα.
Ο Μπάιντεν χαμογέλασε και γέλασε σαρκαστικά σε μερικά σημεία κατά το 90λεπτο debate σε μια προφανή προσπάθεια να απορρίψει σχόλια του Ράιαν και αυτό μπορεί να μην γίνει καλά δεκτό από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Ο Ράιαν είπε πως οι Αμερικανοί βλέπουν να "ξηλώνεται" η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα και ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Ρόμνεϊ χαρακτηρίζοντάς τον "μη προεδρικό" επειδή έδωσε μια συνέντευξη Τύπου για τη Λιβύη αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκε η αμερικανική διπλωματική αποστολή και το φόνο του πρεσβευτή.
Οι Δημοκρατικοί υπολόγιζαν σε μια καλή επίδοση του Μπάιντεν για να δοθεί νέα ορμή στην εκστρατεία τους για το Λευκό Οίκο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφού η κακή επίδοση του Ομπάμα έδωσε στον Ρόμνεϊ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Οι δύο αντίπαλοι κάθισαν απέναντι ο ένας από τον άλλο σ' ένα τραπέζι, αλλά η εγγύτητα δεν περιόρισε τις συγκρούσεις τους.